Drak, jenž čeká přehled

Drak, jenž čeká
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533312/bmid_drak-jenz-ceka.jpg 4 20 20

Ve sněhem zavátém hostinci vysoko v Alpách se sejdou čtyři lidé, kteří změní osudy světa. Žoldnéř urozeného byzantského původu, mladá lékařka z Florencie, bezvěký velšský kouzelník – a tajemný německý dělostřelec, který má rád krev a nesnáší denní světlo. Společně se vydají na cestu plnou dobrodružství a dramat, aby zajistili anglický trůn pro Richarda, vévodu z Gloucesteru, a učinili z něj krále Richarda III. V tomto alternativním světě vypadají dějiny Evropy zcela odlišně, než jak je známe. Kontinent z východu ohrožuje drtivá moc Byzantské říše, v níž se kdysi císaři Julianovi podařilo udržet polyteismus, a tak se křesťanství ani islám nerozšířily do celého světa. Dekadentní, pletichářská Byzanc spřádá své mocenské hry, v Miláně se vévoda Sforza stal upírem a napadl Florencii, Francie je mocenským bojem rozťatá vedví – a i mnohé další země jsou v ohrožení. Román Drak, jenž čeká je pestrá a působivá fantasy plná mečů, magie, vampyrismu a vášně; jedno z nejzásadnějších a nejpřekvapivějších děl v dějinách tohoto žánru. Mistrovské dílo prodchnuté krví a kouzly vychází s předmluvou Scotta Lynche.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo

The Dragon Waiting: A Masque of History

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Drak, jenž čeká. Přihlašte se a napište ho.

gladya
06.11.2024 4 z 5

Nejdřív varování. Pokud jste náctiletá dívenka, která čte ráda fantasy o dracích, nejspíš to nebude úplně to pravé čtení pro vás. Pokud tedy čekáte jednoduchou YA fantasy. Ovšem i náctiletá dívenka si může s chutí přečíst něco trochu složitějšího a zamotanějšího, komplikovanějšího co se děje i vztahů mezi postavami týče. Takovému čtenáři se to může líbit. Musí však počítat s tím, že něco je jen naznačeno.
Nápad s alternativní historií se mi vysloveně líbil, občas jsem vzpomínala na dějepis, jak to bylo doopravdy.

cori
03.10.2024 3 z 5

Waleský čaroděj Hywel, florentská lékařka Cyntie, byzantský urozený žoldnéř Dimitrios a německý puškař a dělostřelec upír Gregor se spojí, aby Anglii pomohli udržet nezávislost a odolávat proti byzantské rozpínavosti. Dávají se do služeb vévody Gloucestera Richarda III. a ocitají se uprostřed války růží. Nejvíc se mi líbila první část, v níž bylo líčeno dětství či mládí hrdinů. Jedná se o náročné čtení, kdy mnohé zůstane nevyřčeno, a jak se píše v ediční poznámce: ve Fordových románech vidíš jen desetinu ledovce, která čouhá nad mořskou hladinou.

Finn69
02.10.2024 4 z 5

Zajímavá knížka, zejména pokud máte alespoň maličko povědomí o anglických válkách růží, o renesanční Itálii a nezaškodí ani něco málo o Byzanci. Není to úplně podmínkou, ale čím víc toho v hlavě najdete, tím víc si to užijete :)
Pro mě to bylo překvapení, autora jsem neznal a česky od něj vyšla jen nějaká ptákovina ze Star Treku. A najednou taková propracovaná fantasy z alternativní renesance, kde nikdy nevznikla křesťanská Evropa a hlavní politickou sílou je pohanská Byzanc. Ve válkách se tu angažují čarodějové, kteří si nezadají s Merlinem a být upírem je v podstatě jen takové malé společenské fau pas. Jinak je ale tenhle svět hodně blízký tomu našemu, vystupují tam postavy, které známe z naší reality - potkáte se s rodinou Medicejských, Savonarolou, Jindřichem Tudorem či s Richardem III. A taky se konečně dozvíte, co se stalo se dvěma syny Edwarda IV.
Za mě opravdu hodně dobré a kdyby to šlo, řekl bych si o nášup.

Když jsme byli sirotci, Přelomená čepel a další knižní novinky (29. týden)

14.07.2024

Kniha Drak, jenž čeká v seznamech

alternativní historie Richard III., anglický král, 1452-1485 World Fantasy Award (cena)

John Milo Ford
americká, 1957 - 2006