Drsní chlapi přehled
Elizabeth Gilbert
Výjimečný román bestselerové autorky memoárů Jíst, meditovat, milovat a V dobrém i ve zlém. Na dvou osamělých ostrovech u pobřeží Maine bojují místní lovci humrů po celé generace o právo lovu ve vodách, které oba ostrovy rozdělují. Ruth Thomasová se do tohoto nepřátelství a nevraživosti už narodí jako dcera jednoho z nejchamtivějších humrářů v Maine. Osmnáctiletá, s ostrým vtipem a nenapravitelně neromantická Ruth se vrací domů z internátní školy, rozhodnutá hodit své vzdělání přes palubu a přidat se k „drsným chlapům“ na humrářských lodích. Jak spory eskalují, pomáhá s lovem humrů, piluje svou prostořekost a zjišťuje, že se zamilovala do mladého rybáře. Vtipný, jiskřivý román plný nezvyklých přátelství a rodinných pout zachycuje prudkou americkou povahu skrz tuto nezapomenutelnou hrdinku, která je navzdory sobě samé předurčena k velikosti.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2012 , JotaOriginální název:
Stern Men, 2000
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Drsní chlapi. Přihlašte se a napište ho.
Konečně chápu, kde si autorka "natrénovala" ten úžasný styl použitý v knize Podpis všech věcí, a považuju tento nácvik za velmi povedený! (Na rozdíl od infantilní, nebo jak ji mám nazvat, obálky.)
Drsní chlapi patří k typu knížek, které mě asi nikdy nepřestanou fascinovat. Nepochybuju o tom, že jen v Americe jsou takových míst, jako ostrovy Fort Niles a Courne Haven, stovky; míst, která mají svoje velmi zvláštní přírodní prostředí, historii a samozřejmě obyvatele. A kolik je jich na celé zeměkouli, to si vůbec netroufám odhadnout.
Právě proto miluju tyhle knihy, které mi jako mávnutím kouzelného proutku otevřou zcela jiný svět, o němž jsem do téhle chvíle neměla ani tušení. Samozřejmě chápu, že nebýt autorčina přístupu, zřejmě bych se k humrářským - to je slovo! - knihám a záležitostem obecně otočila zády, i kdybych hnedle uměla perfektně anglicky a našla bych je na svém stole.
Ale ona, E.G., dokáže tuhle zdánlivě nezáživnou historii obohacenou o přírodopisné poznatky ze života jistých korýšů zakomponovat do naprosto fascinujícího příběhu, ve kterém jsem si já užila opravdu každou větu. Překlad Věry Petrášové mi - až na výjimky, např. "díky ní (rozuměj humří válce) nemohli ostrovní rybáři pracovat . . ."; slovo kvůli zřejmě není v dnešních časech známo ani odborníkům, natož laikům, jak mohu soudit z běžných hovorů, z médií a teď i z knih - vyhovoval, jen ty tiskové chyby mě rušily. Z jejich množství soudím, že korektora/korektorku této knihy příběh nezaujal ani zdaleka tolik jako mě (zaměstnává-li ovšem nakladatelství JOTA vůbec nějakého pracovníka tohoto typu).
Takže pokud autorčina kniha Podpis všech věcí patří mezi vaše oblíbené, určitě neváhejte. V Levných knihách jsou nyní Drsní chlapi k mání za pouhých 59 Kč!
"Možná, že kdyby muži z Fort Niles a Court Haven zůstali obyčejnými farmáři a rybáři, byli by zůstali skvělými sousedy. Nicméně nemůžeme nijak zjistit, jak by to bývalo dopadlo, protože se z nich nakonec stali lovci humrů. A to byl konec dobrým sousedským vztahům.
. . . . . . . . .
Každý humr, kterého jeden lovec chytí, je právě tím, o kterého druhý přišel. Je to lakomá profese a dělá i z mužů lakomce. Konečně každému, co jeho jest. Muž vlastnící drůbeží farmu bude klidný, spolehlivý a mírný. Lovec divoké zvěře bude tichý, rychlý a citlivý. Lovci humrů jsou podezřívaví, lstiví a nemilosrdní."
Je to hodně zvláštní knížka. Nic se tam neděje a vy vlastně ani žádnou akci nečekáte. Postavy nejsou moc sympatické a jsou dost zdeformované prostředím. Přesto je kniha čtivá a nedá se skoro odložit.
Kniha Drsní chlapi v seznamech
2007 | Jíst, meditovat, milovat |