Druhá přehled
Jiří Špaček
Zpráva o existenci planety Nearth, zveřejněná na tiskové konferenci po skončení summitu představitelů regionů, vyvolá na celém světě velký ohlas. Civilizace na Zemi je na vysoké technické úrovni, řízená umělou inteligencí. Lidstvo žije sice už sedmdesát let bez válečných konfliktů a vypořádalo se i s bídou a vážnými nemocemi, ale za pokrok zaplatilo zdevastovaným přírodním prostředím. Nearth v souhvězdí Tabulové hory s nedotčenou flórou a faunou by se mohla stát zdrojem života pro obnovu Země, a tak je vyslána kosmická loď WeLive2 s lidskou posádkou. Mezi vyvolené se s pomocí přítele dostane i komunikační agent Marek. Znuděný mladý muž se musí adaptovat na nové životní podmínky a je konfrontován nejen s nástrahami divoké přírody, ale nečekaně se střetává i s neznámými obyvateli planety. V součinnosti s ostatními členy posádky bojuje o holý život.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Druhá. Přihlašte se a napište ho.
Tenká knížka, která vás nutí k neustálému zamýšlení se na sebou samým i nad společností, jako celkem. No a výsledky těch zamyšlení, nejsou pro mě osobně, ani pro tu společnost, vůbec příznivé.
Nejde ani o to, že se děj odehrává převážně na jiné planetě, ale o to, kam se jako lidstvo řítíme a kdo nás klepne přes prsty. Jestli jsme jako jednotlivci i jako společnost vůbec ochotni vzdát se pohodlí a jednat v souladu se zdravým rozumem, nebo jestli jsme tak sobečtí, že už toho nejsme schopni a plnou parou míříme k zániku.
Kniha Druhá v seznamech
2011 | Druhá |
2006 | Půvabné vyhlídky na Čechy |
2012 | Turistické okruhy po Česku |
2015 | Turistické okruhy po Česku 2 |
Protivenství lidské rasy popisovaná autorem v tomto sci-fi příběhu nejsou dvakrát příjemná.
Slibně se vyvíjející téma osciluje v mírně dobrodružném středu knihy, aby na závěr vykrystalizovalo ve velmi zajímavou pointu, ovšem v příliš krátkém rozpětí.
Suše psaná fantastika, víceméně bez emocí a modelovaná postavami, které se ne úplně sžívají s čtenářovými představami o takových lidech. Velmi filmový hlavní hrdina se příliš neslučuje s podmínkami, které autor vytvořil a z jeho počínání během knihy máte rozporuplné pocity.
Jak již jsem uvedl, námět je impozantní a žánrově knihu nelze hanět.
Pokud milujete výpravy ke hvězdám, lidstvo v nesnázích a zároveň žijící v daleké budoucnosti plné "vymožeností", knihu si rozhodně nenechte utéci.