Druhá planéta přehled
Jana Plauchová
Sci-fi román z čias, keď ľudia stratili schopnosť spať, sen o kolonizácii vesmíru je naveky stratený a Venuša sa stala opovrhovanou planétou. Hoci podáva dôkazy o tom, že ide o najtajomnejšie a najfascinujúcejšie teleso, hŕstka nadšených vedcov sa tiesni na polorozpadnutej vesmírnej stanici a stále zápasí s nedostatkom peňazí a záujmu. Až kým sa mladému astronautovi nepodarí dokázať, že táto planéta si zaslúži viac pozornosti ako celý zvyšok slnečnej sústavy dohromady... S výnimkou jedinej planéty: Zeme.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Druhá planéta. Přihlašte se a napište ho.
Sci-fi pro pravověrné. Je vidět, že příběh prošel několika úpravami. Zamrzí postavy, které působí až moc papírově a plocho, do děje vstupují jen pro daný účel, neprojdou vývojem. Několik anachronizmů - noviny na oběžné dráze a pod. - jsou celkem milým spestřením. Autorka má sklony někdy až příliš vysvětlovat. Je zřejmé, že ví o čem píše a co neví, šikovně vynechá. Dusivou atmosféru buduje jinými prostředky než hospodskou mluvou, silnými svaly nebo rachotem zbraní. Myslím, že tenhle žánr si žádá jistý základ vzdělání také u čtenáře. Škoda, že publikuje na Slovensku, čtenářská základna je hodně malá.
Dobre namiešané sci-fi, ktoré bez problémov udrží pozornosť od začiatku až do konca. Autorka vie skombinovať schopnosti literárne aj vedecké, priniesť zmysluplný príbeh, živé postavy, ale aj zaujímavé poznatky a opisy (až strašidelne krásne opisy podnebia na Venuši). Jediný výraznejší zápor vidím v tom, že celé vyústenie čerpá z dohadov, ktoré sa vo filmoch a literatúre objavili už nespočetne krát. Som zvedavý, čo ďalšie autorka prinesie, potenciál je tu veľký.
Knižní novinky (14. týden)
31.03.2019
Kniha Druhá planéta v seznamech
ochrana životního prostředí hard sci-fi kolonizace Venuše (planeta) záchrana planety kosmický program
2016 | Úvod do teórie chaosu |
2012 | Nula kelvinov |
2019 | Druhá planéta |
2014 | Večnosť omylov |
2023 | Súhvezdia od Andromedy po Žirafu |
Příběh velmi zajímavý. Postavy už tolik zajímavé nebyli. V podstatě mi na žádném hrdinovi obzvlášť nezáleželo. Ovšem vyvážil to zajímavě napsaný děj. Tak nějak uvěřitelně. A stále pokukuju po Venuši na obloze, vím kde ji hledat. Najednou mě ta planeta začala fascinovat. Úžasné.