Dům duchů přehled
Isabel Allende
Na široké galerii postav a jejich osudů je znázorněn složitý společenský vývoj v Chile, nositelé tamní politické moci i jejich odpůrci. Autorčin dar skvěle vyprávět, vytvářet neopakovatelnou atmosféru, činí z této rodinné ságy strhující román, vzrušující příběh nesmírně zajímavých lidských osudů. Román se stal též předlohou úspěšného filmu.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1994 , SvobodaOriginální název:
La casa de los espíritus, 1982
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dům duchů. Přihlašte se a napište ho.
Čtyři generace žen, popsaných na 350 stránkách, to byl asi, z mého hlediska, hlavní problém. Místy se musely události nahustit, postavy nestačily vyniknout.
První polovina knihy krásná, pak zhruba 100 stran chaosu a nezáživnosti, stálé opakování některých scén cholerického hlavního hrdiny. Poté nastává tragické období vývoje v Chile, zde dochází k tragédiím na lidech, které se v knize objevili, ale nestačili proniknout k srdci čtenáře. Posledních 100 stran je strhujících, ale nezachránily můj celkový dojem z knihy.
Alena Mornštajnová: Práce na Listopádu možná byla trochu jiná
13.04.2021
„Při umírání, stejně jako při narození, máme strach z neznámého. Ale strach je něco nitěrného a se skutečností nemá nic společného. Zemřít, to je jako narodit se: jenom změna to je...“
Kniha Dům duchů v seznamech
totalitní stát zfilmováno rodina magický realismus političtí vězni ságy Chile chilská literatura hispanoamerická literatura diktatura
2002 | Dům duchů |
2006 | Eva Luna |
2003 | Dcera štěstěny |
2003 | Město netvorů |
2001 | Paula |
Dům duchů jsem četla jedním dechem. Od Isabel jsem přečetla více knih, tahle byla první. Realita se prolíná s magií, jak to má v magickém realismu být. Fascinující hrdinové. Nikoli banální příběh lásky a touhy, omylů a prozření, na pozadí historických dějů. Clara, Blanca a Alba. Už jen v těch jménech ženských postav lze vnímat určitou symboliku.