Dusivá noc - moderní bengálské pohádky přehled

Dusivá noc - moderní bengálské pohádky
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242991/bmid_dusiva-noc-moderni-bengalske-pohadk-xJw-242991.jpg 4 2 2

Výbor sestavila Hana Preinhaelterová. Kniha přináší třináct moderních bengálských povídek od jedenácti autorů. Přestože původem, sociálním zařazením i věkem se jedná o velmi pestrou škálu spisovatelů, motiv strasti se v jejich díle vrací stále znovu a znovu. Všichni autoři - muži i ženy, muslimové i hinduisté, Bengálci z Indie i z Bangladéše, spisovatelé z města i z vesnice - všichni se stále znovu tak či onak potýkají s onou dusivou temnotou a s osudy lidí z ní zrozených. Vybrané povídky ale rozhodně nejsou prvoplánovým sociálním apelem, přinášejí naopak výsostně literární zpracování zkušenosti člověka žijícího v jednom z nejproblematičtějších, ale zároveň nejbarvitějších koutů naší planety.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dusivá noc - moderní bengálské pohádky. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (2)

jasminecka
06.09.2024 5 z 5

(SPOILER) Sbirka se mi libila prekvapive moc - pro svou pestrost, pro to, co povidky skryvaji mezi radky, pro moznost nahlednout vzdalenou a mne temer neznamou cast sveta.
Pani Preinhalterova mluvi ve svem doslovu o trech traumatech Bengalska (Zapadniho Bengalska, jez je soucasti Indie, a Bangladese = bengalske-zeme):
ztrate domova, identity a chudobe. Prave treti trauma jsem si v povidkach uvedomovala nejvic. Povidky (s dejem i bez, lyricke, realisticke, popisne i fantasticke) ale rozhodne nejsou jen chmurne, chmurnejsi a depresivni. Nasla jsem v nich i humor a pouceni a jsem za to rada.

Za cas mi urcite nazvy povidek nic nereknou, proto si sem chci "odlozit" svuj vlastni, alternativni nazev, protoze zapomenout nechci.

Lov
Jak jde život (Bratr)
Odpoledne (Rikša)
Dusivá noc (Cesta na venkov s přítelem)
Supi
Nestoudnost pana D.
Komár
Žena (Proč ji nemá šlechetný?)
Psí matka
Safarúv příběh (Bez nohou)
Khejáli (Detektivka/Záhadná úmrtí)
Podpis (Herečka)
Zlatý nektar (Umírání)

vlcka
26.02.2013 3 z 5

tři hvězdy pouze z důvodu naprosto různé kvality povídek, ve sbírce jsou jak velmi kvalitní, tak z mého pohledu dost začátečnické. Jinak se mi ale témata povídek líbila a samozřejmě také pohled do úplně odlišného světa, rozhodně stojí za přečtení.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dusivá noc - moderní bengálské pohádky v seznamech

v Přečtených2x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst3x