Důvěrná zpráva o Karlu Hynku Máchovi přehled
Miroslav Ivanov
Otec české literatury faktu Miroslav Ivanov svým typickým poutavým způsobem popisuje největšího českého básníka Karla Hynka Máchu, autora Máje. Jaký byl Máchův život, jaký byl jako student, jako milenec i jaké byly jeho poslední dny. Kromě svého vyčerpávajícího bádání nahlíží Ivanov i do básníkových dopisů a deníků.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Důvěrná zpráva o Karlu Hynku Máchovi. Přihlašte se a napište ho.
Za klad považuju spoustu informací, které jsem dosud o KHM neznala, ač to byla moje maturitní otázka, ale víme, že na patnáct minut okecávání toho nemusíte vědět až tolik. Bez čeho bych se obešla, byla právě ta část, o které knížka je, a to ukázat jednu z možností, jak to bylo v posledních dnech jeho života. Všechno to bylo tak moc spekulativní, až to bolelo. No, a za mínus považuju nezveřejnění prasárniček s Lori, když jsou prý z Máchova deníku známé. Proč si mají informací užívat jen zasvěcení badatelé? Všichni víme, že Nácíček byl pěkný poděs, takže by to jeho obraz nijak nezkazilo, a po těch letech... Takže celkově jen takový průměr, i když hezky napsaný.
Další kniha od Ivanova, která mě dostala. Sice trochu boří iluze, které jsem jako studenta a romantická dívky kdysi měla, ale stojí to za to. Velmi zajímavé. Doporučuji.
Kniha Důvěrná zpráva o Karlu Hynku Máchovi v seznamech
2003 | Atentát na Reinharda Heydricha |
2008 | Sága o životě a smrti Jana Bati a jeho bratra Tomáše |
2008 | A hořel snad i kámen |
1981 | Martova pole |
1979 | Vražda Václava knížete českého |
Bohužel je kniha podle všeho poznamenána datem svého vzniku (1977), takže je Mácha prezentován víceméně pozitivně a samozřejmě zcela schází to, co by asi dnešní čtenáře zajímalo nejvíce - zašifrované pasáže deníků...