Důvod k zabití přehled
Adolf Branald
Kniha kriminálních příběhů napsaných podle skutečných událostí. Branaldova knížka z literatury faktu zpracovává 12 případů z černé kroniky naší doby, z trestných činů, pro které má kriminalista nejpřísnější termín: vražda. Spisovatel však užívá záměrně jen termínu zabití, neboť jeho hlavním cílem je odhalení motivace činu pachatele a jeho komplikovaných psychických pochodů v mezilidských vztazích. Vznikly tak citlivé psychologické portréty těch, kdo vraždili pro peníze, z nenávisti, z cynismu, ale třeba i ze strachu nebo ze soucitu. Klec, Médea, Zlá myšlenka, Nepřekonatelný odpor, Štastný a veselý Nový rok, Lord Huligan, Náhradní volno, Volná jízda, Východ z nouze, Smutná láska, Klub důchodců, Škola lhostejnosti.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Důvod k zabití. Přihlašte se a napište ho.
Branald mě tímhle žánrem vážně překvapil. Je to skvěle napsané smutné čtení. Trochu hutné na krimi, ale možná to lépe vystihuje proudy myšlenek pachatelů.
Výborně napsané a evidentně hluboce promyšlené a dobře vyzdrojované psychologické a sociologické sondy odkrývající genezi několika "obyčejných" zločinů, které obyčejné ve skutečnosti vůbec nebyly. Doslova studie vražd. Jedna z nejlepších tuzemských knih o kriminálních jevech, co jsem dosud četl. Výrazný a originální autorův styl (který, pravda, nemusí každému vyhovovat) v tom rovněž hraje svou nezanedbatelnou roli. Branald holt nebyl publicista, ale skutečný spisovatel. Při vší úctě k badatelské činnosti takového Viktorína Šulce se nabízí úvaha, o kolik by byla jeho série Panoptikum sexuálních vražd lepší, kdyby ji psal právě autor Důvodu k zabití.
Kniha Důvod k zabití v seznamech
vraždy detektivní a krimi romány detektivní a krimi povídky skutečné kriminální případy
Část díla
2006 | Vandrovali vandrovníci |
1968 | Stříbrná paruka |
1967 | Vizita |
1959 | Král železnic |
Velmi působivá kniha. Doporučuji si ji sehnat!