Dva roky pod stěžněm přehled
Richard Henry Dana
Autor zde popisuje vlastní dvouleté zážitky na brize Pilgrim, kdy byl nucen přerušit ze zdravotních důvodů studia na právnické fakultě.
Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1972 , Albatros (ČR)Originální název:
Two Years Before the Mast, 1840
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dva roky pod stěžněm. Přihlašte se a napište ho.
12.08.2013
Velice zajímavá kniha se spoustou informací o životě a práci námořníků na plachetnicích v první polovině 19. století. Protože autor popisuje vlastní zážitky, není důvod pochybovat o jejich pravdivosti.
Kniha Dva roky pod stěžněm v seznamech
Moc dobré, autentické a to nejenom z hlediska námořní historie. Je zde například perfektně popsáno, jak vlastně taková obchodní plavba vypadá i z pohledu obchodního, jak se získává, zpracovává a prodává zboží, ..nebo popis ještě úplně divoké a neosídlené Kalifornie,..paráda. Také ponoření se do těžkého námořnického života plného strádání, pověr, rvaček i přátelství, nezpochybnitelná autorita kapitána, druhého po bohu, ..
Není to literatura s nějakým promyšleným příběhem, zápletkou, vrcholem atd, je to autentický deník mladého kluka, co se dostal na loď a prožil na ní dva intenzivní roky života.
...kniha má v anotaci "Pro děti a mládež - Dobrodružné", s tím úplně nesouhlasím, myslím, že je to určeno pro dospělé.