Dym v očiach a iné lekcie z krematória přehled
Caitlin Doughty
Ako horí lebka? Dá sa od mŕtvoly nakaziť smrteľnou chorobou? Koľko nebožtíkov sa vojde do jednej dodávky? Hoci dnešná spoločnosť rada predstiera, že smrť sa jej netýka, predsa len sú medzi nami jedinci, ktorí vyslovene túžia pracovať v krematóriu. Caitlin Doughty sa rozhodla otvoriť trinástu komnatu pre nezasvätených a pozýva nás na fascinujúcu morbídnu cestu plnú bizarných stretnutí a nepravdepodobných zážitkov. Po šiestich rokoch práce v americkom pohrebníctve teraz s čiernym humorom a zároveň smrteľne vážne píše o tom, čoho sa všetci bojíme a stránime až tak, že to deformuje našu kultúru. Alebo sme prvou nesmrteľnou generáciou? Kdeže! Jedno máme spoločné: Všetci raz zomrieme.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: 2021 , Literárna baštaOriginální název:
Smoke Gets in Your Eyes: And Other Lessons from the Crematory, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dym v očiach a iné lekcie z krematória. Přihlašte se a napište ho.
Druhá polovina byla trochu slabší, ale kniha to je skvělá. Syrové zkušenosti každodenní práce v krematoriu, humor, nějaký ten příběh hlavní postavy a hlavně spousta úvah o smrti. Statistiky, filosofování, je tam všechno. Určitě souhlasím s autorkou že smrt je taburizované téma, možna ne tak systematicky jak to vidí ona, ale lidé o tom nechtějí mluvit. A pokud se s vlastní smrtelností máme smířit, asi bychom měli.
Kniha Tlouštíci hoří rychleji autorky Caitlin Doughty je sondou nejenom do amerického pohřebnictví v 21. století, ale také do duše samotné autorky. Titul může působit jako soubor veselých příhod přímo z pohřbů a kremací, ale není. I když samozřejmě v knize jsou humorné historky vyprávěné s nadsázkou, kapitolu za kapitolou je slovo vážnější. Autorka skládá své zkušenosti do kontextu oboru i historie a ukazuje, jak vypadá závěr života lidí z různých společenských vrstev, chtěných i nechtěných. I dětí. Zde stojí za to upozornit, že kniha není vhodná pro slabší povahy. Autorka se nezastavuje před ničím a nepředstírá, že jsou děti nesmrtelné. Právě vyprávění o dětech patří mezi ty nejsilnější. Zároveň čtenáři dokáže nasadit do hlavy brouka vlastní smrtelnosti a uvědomení si toho. Není to však žádné temné čtení, obsahuje mnoho naděje a pokynů ke smíření. Pokud se tedy nebojíte tématu smrti a necouváte přes nezvratnou skutečností smrtelnosti, najdete v knize mnoho dalších námětů ke studiu i cenných postřehů.
65 knižních novinek (23.10. - 5.11.)
23.10.2017
Kniha Dym v očiach a iné lekcie z krematória v seznamech
2017 | Tlouštíci hoří rychleji & další fatální moudra z krematoria |
2023 | Hledání dobré smrti |
Super kniha, ráda chodím na exkurze do krematorií, takže tohle mi nemohlo ve sbírce přečtených knih chybět :-D Akorát to na můj vkus trochu moc klouže po povrchu, tak nějak po americku no. Ale pořád je tam spousta myšlenek, které za přečtení stojí.