Džentlmen v Moskve přehled
Amor Towles
On odísť nesmie, vy nechcete. V roku 1922 vyhlásia boľševici tridsaťdvaročného grófa za zarytého aristokrata a odsúdia ho na domáce väzenie v hoteli Metropol neďaleko Kremľa. Nezlomný gróf prekypujúci vtipom a vzdelaním sa presťahuje do podkrovnej izby, odkiaľ sleduje jedno z najbúrlivejších desaťročí ruských dejín. Grófove obmedzené priestory ho však zavedú do obrovského netušeného sveta emocionálnych objavov. Spriatelí sa s mnohými obyvateľmi hotela vrátane tvrdohlavej herečky, prešibaného straníckeho funkcionára, spoločenského Američana a náladového šéfkuchára. Keď mu však osud vloží do rúk život mladej dievčiny, musí použiť všetok dôvtip, aby jej zabezpečil budúcnosť, akú si zaslúži. Tento jedinečný román plný humoru, skvelých postáv a nádherných obrazov čarovne opisuje grófovu snahu pochopiť pravú podstatu cieľavedomého života. Towles je neskutočný rozprávač, majster slova. Džentlmen v Moskve je elegantné a múdre svedectvo krásy a potreby ľudského porozumenia v ťaživej životnej skúške.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2019 , Tatran (Bratislava)Originální název:
A Gentleman in Moscow, 2016
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Džentlmen v Moskve. Přihlašte se a napište ho.
Tato kniha si svůj přívlastek bestseller - nejlepší kniha roku, podle několika renomovaných novin a časopisů, plně zaslouží.
Na 470 stranách knihy jsem spolu s hrabětem Rostovem prožíval každý den jeho domácího vězení v hotelu Metropol. Autor mistrně popsal na několika lidských osudech pár desetiletí budování komunismu v Sovětském svazu po VŘSR.
Není popisováno žádné násilí, gulagy, metody tajné policie, ale přesto čtenáře mrazí z toho, jaký osud potkal hraběte a jak je to vůbec možné přežít. Den po dni, rok za rokem se odvíjí jeho příběh a jemu blízkých několika osob. Závěr vyznívá docela optimisticky, asi i proto, že se nejedná o ruského autora, ale o Američana. A ti jsou spíš na ty šťastné konce. Smekám ale před tím, jak Amor Towles dokázal popsat poměry v tehdejší Moskvě, charaktery lidí, životní podmínky a systém, který po revoluci nastolili bolševici v SSSR. Za mě jasných 5*.
Amor Towles se zařadil k mým oblíbencům. Už se nemůžu dočkat povídkové novinky, která by měla letos vyjít. Zatím mě ani jedna z Towlesových knih nezklamala a Gentleman je prostě srdcovka. Dojemné, napínavé, vtipné, smutné, k zamyšlení i k pobavení. Znáte ten pocit, když dojdete na poslední stránku a je vám to strašně, ale fakt strašně líto?
Knižní novinky (12.3. - 25.3.)
07.03.2018
Jakých 15 novinek nabídne první letošní Velký knižní čtvrtek?
01.02.2018
„Vždycky zářit, všude zářit, do nejzazší hloubi posledních dnů“
Kniha Džentlmen v Moskve v seznamech
aristokracie, šlechta Rusko Moskva americká literatura 40.-50. léta 20. století optimismus hotely 20.-30. léta 20. století
2018 | Gentleman v Moskvě |
2017 | Pravidla zdvořilosti |
2022 | Lincolnova dálnice |
2024 | Stůl pro dva |
Neměl jsem od knihy velké očekávání a tím více mě překvapila, jak moc hezkým způsobem je napsaná, i když někdy mi to přišlo až moc rozepsané.
Děj je popsán z pohledu hraběte pocházejícího z carského Ruska, který se ocitá v porevolučním bolševickém Rusku. Celá kniha pojednává o jeho následném životě, jeho minulosti a úvahách.
Rozhodně se dá kniha dále jedině doporučit. Mimo děj samotný, jsem se dozvěděl i spoustu zajímavých informací.