Džentlmen v Moskve přehled

Džentlmen v Moskve
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371639/bmid_dzentlmen-v-moskve-IzH-371639.jpg 4 726 726

On odísť nesmie, vy nechcete. V roku 1922 vyhlásia boľševici tridsaťdvaročného grófa za zarytého aristokrata a odsúdia ho na domáce väzenie v hoteli Metropol neďaleko Kremľa. Nezlomný gróf prekypujúci vtipom a vzdelaním sa presťahuje do podkrovnej izby, odkiaľ sleduje jedno z najbúrlivejších desaťročí ruských dejín. Grófove obmedzené priestory ho však zavedú do obrovského netušeného sveta emocionálnych objavov. Spriatelí sa s mnohými obyvateľmi hotela vrátane tvrdohlavej herečky, prešibaného straníckeho funkcionára, spoločenského Američana a náladového šéfkuchára. Keď mu však osud vloží do rúk život mladej dievčiny, musí použiť všetok dôvtip, aby jej zabezpečil budúcnosť, akú si zaslúži. Tento jedinečný román plný humoru, skvelých postáv a nádherných obrazov čarovne opisuje grófovu snahu pochopiť pravú podstatu cieľavedomého života. Towles je neskutočný rozprávač, majster slova. Džentlmen v Moskve je elegantné a múdre svedectvo krásy a potreby ľudského porozumenia v ťaživej životnej skúške.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)

A Gentleman in Moscow, 2016

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Džentlmen v Moskve. Přihlašte se a napište ho.

mirek93
14.11.2024 5 z 5

Neměl jsem od knihy velké očekávání a tím více mě překvapila, jak moc hezkým způsobem je napsaná, i když někdy mi to přišlo až moc rozepsané.

Děj je popsán z pohledu hraběte pocházejícího z carského Ruska, který se ocitá v porevolučním bolševickém Rusku. Celá kniha pojednává o jeho následném životě, jeho minulosti a úvahách.

Rozhodně se dá kniha dále jedině doporučit. Mimo děj samotný, jsem se dozvěděl i spoustu zajímavých informací.

Bedřich63
11.11.2024 5 z 5

Tato kniha si svůj přívlastek bestseller - nejlepší kniha roku, podle několika renomovaných novin a časopisů, plně zaslouží.
Na 470 stranách knihy jsem spolu s hrabětem Rostovem prožíval každý den jeho domácího vězení v hotelu Metropol. Autor mistrně popsal na několika lidských osudech pár desetiletí budování komunismu v Sovětském svazu po VŘSR.
Není popisováno žádné násilí, gulagy, metody tajné policie, ale přesto čtenáře mrazí z toho, jaký osud potkal hraběte a jak je to vůbec možné přežít. Den po dni, rok za rokem se odvíjí jeho příběh a jemu blízkých několika osob. Závěr vyznívá docela optimisticky, asi i proto, že se nejedná o ruského autora, ale o Američana. A ti jsou spíš na ty šťastné konce. Smekám ale před tím, jak Amor Towles dokázal popsat poměry v tehdejší Moskvě, charaktery lidí, životní podmínky a systém, který po revoluci nastolili bolševici v SSSR. Za mě jasných 5*.

Missy666
28.10.2024 5 z 5

Amor Towles se zařadil k mým oblíbencům. Už se nemůžu dočkat povídkové novinky, která by měla letos vyjít. Zatím mě ani jedna z Towlesových knih nezklamala a Gentleman je prostě srdcovka. Dojemné, napínavé, vtipné, smutné, k zamyšlení i k pobavení. Znáte ten pocit, když dojdete na poslední stránku a je vám to strašně, ale fakt strašně líto?

Knižní novinky (12.3. - 25.3.)

07.03.2018

Jakých 15 novinek nabídne první letošní Velký knižní čtvrtek?

01.02.2018

Vždycky zářit, všude zářit, do nejzazší hloubi posledních dnů

Kniha Džentlmen v Moskve v seznamech