Džihád - V kůži bojovníka Islámského státu přehled
Anna Erelle
Skutečný příběh francouzské novinářky rozkrývající síť radikálních islamistů. Internet a sociální sítě, to je loviště náborových specialistů z Islámského státu, kteří přesvědčují mladé lidi ze západní Evropy, aby konvertovali k islámu, opustili své domovy a připojili se ke „svaté válce“ proti nevěřícím. Anna Erelle, respektive její fiktivní internetová identita jménem Mélodie, se rozhodne pátrat v hlubinách kyberprostoru za účelem rozkrytí této mašinerie. Záhy je oslovena mužem jménem Bilel, jenž se jí snaží…... celý text
Literatura faktu Náboženství Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: 2016 , CPressOriginální název:
Dans la peau d'une djihadiste, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Džihád - V kůži bojovníka Islámského státu. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER) Knihu jsem si přečetla na základě zhlédnutí filmu PROFIL, jemuž byla předlohou. Bylo zajímavé sledovat, v čem se navzájem předloha a její filmové zpracování liší. Doporučuji obě díla a film brát trochu s rezervou (oproti knižní předloze jsou některé situace významně dramatizovány, až vyhroceny. Krátce po něm jsme si pročítali rozhovor s autorkou a bylo jasné, že tvůrci filmu se v řadě případů významně odchýlili).
Docela jiný pohled, než který mě doposud jako čtenářka potkal. Vždy to bylo...zamilovala se, odešla, trpěla a chtěla utéct. Nyní je to pohled, vlastně práce, zanícené žurnalistky, které se život "virtuálně vzniklé" Melodie dostane pod kůži.....
Kniha Džihád - V kůži bojovníka Islámského státu v seznamech
Sňatkoví e-podvodníci islámu...člověk ještě chápe, když u nás verbujou lidi, aby tu mohli zakládat teroristické buňky, ale konvertovat přes net mladý naivní holky, aby přijeli k nim a...co vlastně? To nemaj na poušti dost sex-botů/hospodyň/inkubátorů? A i kdyby, tak kolik jich tímhle postupem získají? Jednotky, desítky ročně? Jediné co se mi cca k době vydání knihy (2015) povedlo dohledat je, že se v Belgii od 2001 do 2016 povedlo zrekrutovat celkem 380 "zahraničních bojovníků" tj. všech pomatenců, nejen wannabe šeherezád, co opustili domovinu a odjeli na blízký východ (mimochodem jde o největší poměr na počet obyvatel ze všech států EU - 33.9/1000000 - viz. https://www.ict.org.il/UserFiles/ICT-IRI-Belgium-Teich-Feb-16.pdf ...v tomhle smyslu autorka účelově mlží a strategickým rozmisťováním náznaků a nedořeků se snaží navodit dojem podstatně větší plošnosti; závěrečná čísla pak vůbec nezohledňují fakt, že drtivá většina zahraničních bojovníků nepochází z Evropy, ale z podobně beznadějných děr, jako je ta syrská) což je i na poměry hadrových hlav dost vypatlaný byznys model. Nebo je to věc mezinárodní prestiže? Podívejte, jaká exotická zvířátka jsme si ochočili. Snad jde i o rozkoš z psycho-hry, kdy někomu rozvrátíte vnitřní svět a naplníte ho duchem svatým. Anebo jim na srdci fakt leží spása džaurských duší? Snad od všeho trošku.
Nicméně co se "svádění" žen týče, tak jde spíš o ojedinělé iniciativy osobního charakteru související hlavně s citovou vyprahlostí a nechtěně přiznanou nadřazeností liberální kultury...jež prochází ložnicí; jak praví náš skypeový Al Juan "západní ženy jsou otevřenější, ne jako ty naše." Dojemné. A za mě v jistém smyslu ještě o chlup zlovolnější, než někomu do hlavy valit klíny o zdravotních benefitech nošení výbušné vesty. Trochu mi to připomnělo dokument "V síti", kde rozkrývaj síť pedofilních predátorů, což je zde násobeno religiózně-ideologickým podložím, nějakou tou uřízlou hlavou apod...hádám, že moderační algorismus právě zkolaboval; tolik klíčových výrazů na tak malé ploše nemohl unést.
Je fascinující, že i když autorka celý proces "náboru" podstupuje vědomě a z profesionálních důvodů, tak se skrz své alter ego solidnímu mindfu*ku nevyhne ani ona. Sám jsem někde kolem půlky začal propadat blbé náladě. Co musí zažívat upřímně přesvědčení lidé? Připoutání, nátlak, pochyby, strach, odhodlání, naději...a lásku? Ta poslední hory přenáší; a když nemůže Mohamed k hoře, čeká horu moře hoře...nebo rozbije prasátko (když se islámské narážky daří, tak se daří) a vydá se na cestu:/
Hádám chválihodně preventivní jednohubka do škol, z níž ale cítím rozpaky; nemůžu setřást dojem reportážní inscenace (navíc neumělé); spousta dojmů, až divadelní dramatizace, nevím no. Šlo by o dobrý byznys model...Jestli to ale pravda je, tak tipuju, že při její četbě Abú Bilel nejedním vybraným slůvkem zhřešil.
3 rozladěné ***
Ad.: Uf, jsem zkusil shlédnout snímek Profile(2018) a přísámbůch, že na mě po půloďce multitaskingu, co během ní londýnská novinářka spáchala, pad takový stres, že zvažuju lázeňskou kůru v poklidné Sýrii.