Džínová generace přehled

Džínová generace
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409360/bmid_dzinova-generace-ZKE-409360.jpg 4 22 22

Faktograficky laděný román Džínová generace vypráví o tragické události ne tak dávné gruzínské historie. Dne 18. listopadu 1983 se skupina mladých lidí pokusila unést letadlo společnosti Aeroflot mířící z Tbilisi do Leningradu. Jejich cílem bylo vynutit si přistání v Turecku a uniknout tak bezvýchodnému životu v Sovětském svazu. Únos se nezdařil, vyžádal si několik nevinných obětí a jeho organizátoři neušli exemplárním trestům. Názor na jejich čin dodnes rozděluje gruzínskou společnost, podobně jako
je tomu u nás v případě útěku bratrů Mašínových. Příběh únosců v džínách v podání Datha Turašviliho se však těší ohromnému čtenářskému zájmu nejen v Gruzii, ale i v řadě západních zemí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Větrné mlýny

Cinsebis Taoba ჯინსების თაობა, 2008

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Džínová generace. Přihlašte se a napište ho.

arion92
15.01.2024 4 z 5

Aj napriek určitým nedostatkom (výrazný jednostranný pohľad na danú udalosť, chýbajúce dôvody, prečo chceli jednotlivé osoby opustiť ZSSR), má kniha svojim obsahom čo povedať už len z pohľadu fungovania sovietskeho režimu.

Kaja1
21.03.2023 4 z 5

No, nečetlo se mi to lehce. Je hrozné, co se v tehdejším SSSR dělo a v Rusku se děje dodnes. Pravda je překrucována tak, aby v lidech budila strach z toho, že když řeknou svůj názor zle za to zaplatí. Musím obdivovat sílu a hrdost lidí, jejichž děti zemřely, když chtěly žít svůj život ve svobodné zemi.

PetraDamianova
03.02.2020 2 z 5

Autor jako by se nemohl rozhodnout, jestli bude psát román, nebo dokument. Tahle žánrová neujasněnost výsledku bohužel uškodila, nicméně touha vydat svědectví je mnohdy důležitější i cennější než umělecká přesvědčivost. Informací o tom, jak to vypadalo v jiných sovětských republikách než v Rusku, je u nás pořád poměrně málo; už kvůli tomu je užitečné si knížku přečíst.

Kniha Džínová generace v seznamech

gruzínská literatura