E. Krásnohorská přehled

E. Krásnohorská
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222156/bmid_e-krasnohorska-222156.jpg 3 1 1

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize E. Krásnohorská. Přihlašte se a napište ho.

Kozel
14.04.2021 3 z 5

Marně si snažím vzpomenout, zda mi předmět literatury dal v rámci Krásnohorské víc než pojítko se školou Minerva a vědomí, že patřila mezi naše největší literátky 19. století. Jaká škoda. Přitom tento sešitek rozsahu delšího referátu přesahuje jakékoli školské normy (mnohdy značně zastaralé) a má značný potenciál oslovit, aby se nejen školáci znovu začetli do díla Krásnohorské a obdivovali se její síle. Zvlášť, když se blíží sto let od jejího úmrtí.

Přesto, že tón spisku Šretrové je tolik naplněn neskrývaným nadšením a obdivem, že chvílemi budí až úsměv, informační hodnotu to nijak nesnižuje. Překvapil mě ohromný záběr Krásnohorské, který skutečně neležel v básních, ani té troše románů, nýbrž v boji za ženskou emancipaci, ocenění samotným císařem a především závěrečné vítězství spočívající v možnosti dívek studovat vysoké školy. Čas od času odlehčené vydáním pohádek. Víc jak pět set příspěvků časopiseckých, třicet let redigování Ženských listů, a tato práce je přehlížena a nezpracována? Vzor inteligentního feminismu, chytře užívané ironie, ohromná skromnost k vlastní činnosti, velmi silný cit pro vlastenectví i spravedlnost. Budiž dík Karolíně Světlé.

Kniha E. Krásnohorská v seznamech

Autorovy knížky