Peklo v bažinách přehled
Stephen Hunter
Earl Swagger série
2. díl
Thriller o nelidskosti, násilí a pomstě se odehrává v roce 1951 v prostředí věznice na rasistickém americkém Jihu. Soukromé pátrání přivádí arkansaského právníka Sama Vincenta, bývalého okresního návladního, do zapadlého městečka Thebes ve státě Mississippi, v jehož blízkosti se nachází nápravné zařízení pro barevné. Brzy se dostává do konfliktu s místním agresivním šerifem, je obviněn z vraždy a zadržován v cele na policejní stanici. V Samových stopách se vydává na Jih i jeho bývalý vyšetřovatel a zároveň blízký přítel Earl Swagger, nyní seržant dálniční policie, kterému se podaří jej i za cenu ztráty vlastní svobody zachránit. Sám na vlastní kůži zažívá nepředstavitelně kruté podmínky ve věznici, izolované od okolního světa džunglí, řekou a močály, kde je jako jediný běloch vystaven nenávisti černošských spoluvězňů i ponižování a nelidskému týrání dozorci. Po dramatickém útěku shromáždí skupinu šesti odvážných starších mužů s mimořádnými střeleckými schopnostmi a válečnými zkušenostmi, odhodlaných areál věznice totálně zničit a mučené vězně osvobodit. Nelegální akci je ochoten tolerovat i čestný a neúplatný Sam, neboť mezitím odhalil pravdu o skutečném poslání Thebesu, kde armáda realizovala přísně utajované lékařské experimenty. Dramatický příběh s dobře zachycenou atmosférou prostředí je možno zařadit k lepšímu průměru.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Horory
Vydáno: 2002 , AlpressOriginální název:
Pale Horse Coming, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Peklo v bažinách. Přihlašte se a napište ho.
Kvalitní rodokaps, překvapující přítomností idealizovaného válečného hrdiny a herce Audie Murphyho a možná i jiných, mě neznámých reálných veličin. Vcelku kvalitnímu čtivu ubírá na hodnocení velkolepé a legrační zakončení ve stylu Magnificent Seven.
Když si dám dohromady všechny ty americké napínáky a detektýváky, množství zbraní mezi lidmi, rasovou a jinou nenásvist a poměry ve věznicích v nich popsané, vychází mi z toho, že USA jsou opravdu zemí jedné velké svobody - zabít toho druhého. Že jsme k této rovnosti kdysi, pochopitelně a s nadějí, vzhlíželi, jeví se dnes skoro jako kolektivní pomatení mysli.
Tak nevím, jestli jsem četla stejnou knihu, protože mě připadala první třetina zbytečně zdlouhavá a málo akční, druhá také, ale alespoň podstatně zajímavější. Je to stylem psaní, takovým tím staromileckým způsobem rozhovoru, kdy se nic neřekne přímo a jasně, zato zdlouhavě a oklikou.
Za mě jednoznačně nejlepší část byla poslední třetina a konec. Ten byl jak napsaný Tarantinem pro, jak tu už někdo napsal, Sedm statečných. To byl opravdu nářez a neskutečná zábava. Tady jsem konečně Hunterův styl ocenila, popisy, nadsázka a scény za hranicí reality se spojily s ohňostrojem akce, střílení, zúčtování a přezíravosti ke smrti. Musela jsem se při čtení usmívat. Což se k tématu úplně nehodilo, ale já jsem se fakt bavila.
Takže stálo zato se prokousat až k tomu konci.
Kniha Peklo v bažinách v seznamech
vězení, věznice rasismus násilí pomsta
2002 | Peklo v bažinách |
2002 | Černé světlo |
2011 | Přehlídka |
2006 | Elitní odstřelovač |
2001 | Grázlové |
I když trochu mimo můj žánr, kniha se četla skvěle. Hltala jsem stránku za stránkou a díky autorovu skvělému umu udržet mě v ději jsem so dozvěděla pro mě spoustu nových informací o zbraních. Earl i Sam jsou sympaťáci a nešlo jim nefandit.