Eddica Minora přehled

Eddica Minora
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141602/eddica-minora-141602.jpg 5 12 12

Edica minora je soubor staroseverských básní doby vikinské a období skandinávského středověku, dochovaných roztroušeně na pergamenech. V tomto unikátním korpusu jsou obsaženy zejména ságy o dávnověku, které popisují život a slavné činy dávných severských hrdinů, najdeme zde ale také další básně a zlomky, texty právní, magické a jiné, jež dokazují, jaké role poesie u starých Seveřanů hrála. Do češtiny jako komplet přeloženo poprvé, s úvodní studií Jiřího Starého.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Eddica Minora. Přihlašte se a napište ho.

witiko
02.01.2025 5 z 5

Nestačím se divit, že někdo v předchozích komentářích považuje tento soubor za nesrozumitelný a splácaný guláš hodný pejska a kočičky. Přesný opak je pravdou – skvělý ediční počin, kde vše je přesně sestavené, začleněné do kontextu a náležitě vysvětlené. Navíc jsou ságy obsahující hrdinské písně uspořádané do skupin, tak aby na sebe dějově navazovaly. Takže se nenechte odradit (jak jsem to málem udělal já). Velice poutavé a zajímavé čtení! Staroseverský hrdinský étos založený na cti, pověsti, bezuzdné odvaze, věrnosti a fatalismu má samozřejmě svou stinnou stránku neustálého chvástání se, kolik zemí kdo vyplenil a kolik lidí pozabíjel, což z hlediska dnešní doby není úplně snadné obdivovat, ale naštěstí je tu i celá řada jiných, velice zajímavých momentů a aspektů přibližujících tehdejší dobu a způsob myšlení, jako je třeba střet pohanství s křesťanstvím, magie a právo. Věrnost překladu nejsem schopen posoudit, ale připadá mi výborný – rytmicky i aliteračně, ale i z hlediska srozumitelnosti a jednoduchosti vyjádření. Ta působivá strohost výrazu je podle mého názoru skvěle převedená.

jindrich7442
31.12.2017 5 z 5

Mám tuto knihu již zhruba dva roky, otevřít mě ji donutila vlastně až čtenářská výzva, i když jsem to nechal takřka na poslední chvíli. Proto jsem ji četl více v kvapu než v klidu, jak by si zasloužila. Jednoduché nebylo pročíst se ani úvodem a vzhledem k náročnosti literárního žánru, ani samotnou statí. Každopádně příběhy ve mně opět po dlouhé době probudili zájem k specifickým severským příběhům. Několik podobných žánrů na mě ještě v knihovně čeká.

KaRei
07.12.2016 1 z 5

Tak s touto knihou jsem šlápl hodně vedle.
Sbírka fragmentů z různých ság, které dohromady vytvářejí guláš, pod který by se mohli podepsat Pejsek a kočička.
I když jsou jednotlivé fragmenty seřazeny podle příslušnosti k ságám, a autor se u každého střípku snaží uvést čtenáře do kontextu, o nějakém vtažení do děje a jeho sledování nemůže být ani řeč. Na to je to příliš roztříštěné. Kniha je vhodná pro někoho, kdo to studuje a zabývá se staroseverskými ságami a básněmi odborně. Takovému člověku poskytne velké množství materiálu. Ale pro laického čtenáře je toto dílo nezkousnutelné. Pro laika je lepší sáhnout po nějaké kompletní sáze a přečíst si její ucelené znění. Bude z toho mít mnohem lepší požitek.
V jedné věci by se ale mohli vydavatelé ság touto knihou inspirovat, a to mapkami na vnitřní straně desek s vyznačenými místy se jmény, pod jakými se v ságách vyskytují. To by u množství ság pomohlo ve sledování jejich děje.

Kniha Eddica Minora v seznamech

v Mé knihovně19x