Einsteinova krev přehled

Einsteinova krev
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200289/bmid_einsteinova-krev-6pi-200289.jpg 4 53 53

Krátce před nástupem Adolfa Hitlera k moci najdou dva chlapci v lese za Berlínem nahou, zřejmě umírající dívku. Poté, co se probere z bezvědomí, mladá žena neví, kdo je, trpí ztrátou paměti. Jedinou stopou je vedle ní nalezená pozvánka na přednášku Alberta Einsteina. Psychiatr Martin Kirsch, kterého případ zaujme, odhalí dívčiny geniální matematické schopnosti a začne objevovat záhadné souvislosti jejího života. Má snad dívka s Einsteinem společného i něco víc, než je zájem o jeho práci? Kirsch se vydává do Curychu a začíná tušit, že tento psychiatrický případ je jeho poslední.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Paseka

The Einstein Girl, 2009

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Einsteinova krev. Přihlašte se a napište ho.

krtko
01.11.2020 3 z 5

Po pomalejším začátku, v čase kdy jsem zvažoval odložení "bokem", jsem se začetl. Spíš než popis předválečného Německa mě zaujali popis života na Balkáně a léčebné postupy. Ale každého zaujme něco jiného. Kniha má slabší pasáže, závěr je pritažený.

mosem
09.11.2018 4 z 5

Kde končí realita a kde začíná fikce? Věčná, a vděčná otázka, díky které je mnoho knih tak přítažlivých. Tato kniha, díky které si čtenář, pro kterého je jméno Alberta Einsteina spojeno jen s vědou a několika málo dalšími informacemi, uvědomí existenci ještě další "člověčí" roviny jeho života. A dokáže se možná na něj dívat i z jiného úhlu. Možná jej to dokonce bude inspirovat k hlubšímu zájmu o osobnost AE. Kniha však není jen informaci o něm, ale současně v ní nacházíme i pohled na počátek "vědeckého rasového výzkumu" v Německu 30. let, na období nástupu Hitlera k moci. I kdyby tomu tak nebylo, je kniha nesporně zajímavým čtením, které svoji dramatičnost graduje, byť některé pasáže z teorie fyzicky jsem doslova protrpěl. Já však knihu jako čistou fikci vnímat nedokázal, a tak samotný závěr mi přišel až příliš účelový. Stejně jako některé okamžiky, které se odehrávají v čase a místech, kdy a kde se skutečně odehrát nemohly. Za tyto dvě drobnosti jsem autorovi umazal jednu hvězdičku.

babicka_amalka
03.10.2017 3 z 5

ke konci už jsem dost přeskakovala; poměrně rozvleklé - to bych tomu ještě odpustila, protože popis meziválečného Berlína je dobrý, stejně jako popis psychiatrických metod v té hrozné době; ale jinak je to příliš velká fantasmagorie a nějak se mi příčily ty spekulace o dceři - trochu bulvární, byť se na toto téma spekulovalo již dávno;

Knižní novinky (20. - 27. 3.)

19.03.2014

Kniha Einsteinova krev v seznamech