Einsteinovo proroctví přehled
Robert Masello
Historik umění Lucas Athan, toho času důstojník americké armády pověřený zachraňováním kulturních památek naloupených nacistickým Německem, objeví na sklonku války v tajném skladu v srdci Německa egyptský sarkofág, o který se mimořádně zajímají jak nejbližší kruhy kolem Adolfa Hitlera, tak i americká tajná služba. Již při jeho objevu dojde k tragické události a po přepravě na půdu Princetonské univerzity, kde ho má Athan spolu s půvabnou a mimořádně vzdělanou anglo-egyptskou kunsthistoričkou Simonou Rashidovou zkoumat, se frekvence záhadných úmrtí prudce zvyšuje. Do dějů kolem sarkofágu je zapojen i fyzik Albert Einstein a matematik Kurt Gödel, kteří právě v Princetonu pracují. Podaří se Athanovi a tajným službám zastavit temné síly, jejichž cílem se nakonec zdá být i samotný Einstein? Co mohou mít prastaré síly zla společného s moderní fyzikou? Ve svižně napsaném románu autora mnoha bestsellerů Roberta Masella se mísí špionážní prvky, moderní věda a nadpřirozené síly – a navíc nabízí zajímavé pohledy do života obou géniů a dojemný milostný příběh.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2019 , DokořánOriginální název:
Einstein Prophecy, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Einsteinovo proroctví. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Einsteinovo proroctví je docela dobrý thriller. Začátek byl bombastický, ale ke konci ubylo invence a závěr mohl být trochu propracovanější. Na jedné straně bylo starověké osárium, jež obsahovalo strašlivé tajemství, a na druhé právě vrcholil souboj o to, kdo dříve dokončí první jadernou pumu, to vše v době končící druhé světové války, nejprve na půdě nacistického Německa a posléze v ulicích ospalého amerického univerzitního městečka. Potenciál příběhu nebyl stoprocentně využit, ale děj pěkně odsýpal. Na závěr dodám, že v příběhu vidím pár styčných bodů s Wilsonovým hororem Pevnost.
Citace I: "Ať si jdou!" vybuchl Führer. "Ať si prodávají to svoje svinské učení, komu chtějí. Kašlu na ně. My je nepotřebujeme. Máme německé vědce, nejlepší na světě, ti jsou schopní plnit všechna naše přání a nepotřebují žádnou pomoc od zrádců a táhle havěti."
Citace II: "Jakmile porazíme nácky - a spolehněte se, že je porazíme - vyřídíme si to se Sověty." Odmlčel se, aby zavrčel nějaký příkaz do interkomu, a pak hladce pokračoval. "A taky si to vyřídíme s jejich sympatizanty tady ve Spojených státech. Mám už jejich seznam a je deset yardů dlouhý."
Z počátku nebyla kniha nic moc, ale později se děj dostal do obrátek. Konec byl strhující.
Knižní novinky (13. týden)
24.03.2019
Kniha Einsteinovo proroctví v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) thrillery
2010 | Krev a led |
2009 | Vigilie |
2012 | Bestiář |
2018 | Kříž Romanovců |
2019 | Einsteinovo proroctví |
Tedy, to jsem si zase jednou naběhla!
Kdyby to byl jen špionážní thriller, šlo by to. Ale ty "nadpřirozené síly" mi připadaly značně přihlouplé a nadbytečné. Takže za mě dost zklamání.