Elpis přehled

Elpis
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535311/bmid_elpis-6606f77ac8d95.jpg 3 4 4

Zverejnenie najväčšieho medicínskeho objavu histórie sa nečakane zvrtne na dramatickú záchranu života. Prvý prípad extraterestriálnej vyšetrovateľky Liu Mingovej postupne odkrýva politické intrigy a vyplaví špinu, ktorá mala byť navždy zahrabaná. Hrozí Elpisu zánik? A aká je cena za večný život? Mrazivý sci-fi triler Elpis rozširuje svet znepokojivej blízkej budúcnosti z románu V tieni Zeme a ukazuje, že ľudská hra na bohov má svoje dôsledky.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Elpis. Přihlašte se a napište ho.

recenzienika657
včera 3 z 5

#elpis @oravskyroland @artisomnis

Je to kniha, ktorá nie je určená tak úplne širšej mase ľudí. Má svoje spektrá a svoje body, ktorých sa drží.

Je to tak trochu krimi. Ide o prvý prípad Lii, ktorá sa dostáva postupne na špičku problému. Odmotáva intrigy a na čo narazí je prekvapujúce.

Je to aj triler pretože kniha sa nesie na vlne napätia. Prekvapivé zverejnenie medicínskeho objavu odštartuje príbeh Elpisu. Hrozí mu zánik?

A je to tiež aj scifi, pretože nám otvorí oči, čo sa týka budúcnosti. Cestujeme medzi planétami...Náš pokrok či technologický či vedecký, medicínsky je naozaj rýchly. Všetko sa mení a mi nestíhame ani mrknúť a na druhý deň je všetko inak. Začiatok je svižný, potom... Autor predstavuje postavy, a ja by som toto vynechala, prípadne vsunula medzi rozhovory. Mená sa mi ťažko čítali a zdržiavalo ma to v čítaní.
Čo je plusom, autor sa venuje aj vysvetleniu medic.diagnóz, techniky na čo som bola zvedavá, ale zas nie každému to bude po vôli, pretože pre dej to nebolo dôležité.

Ale keď prejdeme do druhej polovici... fuu tam sa to začne rozbiehať, dostaneme akčnejšiu časť, dokonca ma zmiatol a odsunul z cesty, keď som si myslela, že poznám odpovede.

Ďakujem vydavateľstvu za knihu.

O KNIHU SI VIETE DO 15.11. ZASÚŤAŽIŤ NA PROFILE.

#krimi #triler #cestovanie #scifi #medicinskyobjav #spolupracasnikou

LiliDarknight
10.06.2024 3 z 5

Slovenský spisovateľ Roland Oravský sa aj tentoraz vydáva na vesmírne potulky. Ľudia kolonizovali ďalšie planéty a bežne medzi nimi cestujú. Veda a technika teda neustále napredujú a niektorí vedci zájdu ďalej, ako by sa niekto odvážil snívať. Úvod je aj vďaka tomu vcelku svižný. Čitateľa totiž privíta scéna, v ktorej dôjde pravdepodobne k pokusu o vraždu.

Na nasledujúcich stránkach sa však tempo na dlhšie spomalí. Autor sa totiž rozhodol predstaviť jednotlivých aktérov. V tomto smere ide o pomerne komorné rozprávanie. V hlavných úlohách vystupuje vyšetrovateľka Mingová, podporučík Kimairikos a vedci Chaznati Amrita a Ragon Antideus. Tých dopĺňa skromný komparz. Čitateľ sa o nich dozvedá najviac prostredníctvom ich konania. To majú sprostredkovať aj rôzne čiastkové dejové odbočky, ktoré sú miestami možno až príliš rozvláčne. No postupom strán sa ukazuje, ako presne všetko so všetkým súvisí.

Prvá tretina, a nielen tá, je takisto odborne informačne nasýtená. Oravský si dáva záležať na tom, aby čitateľovi vysvetlil všetky diagnózy, ich prejavy, liečenie a či niečo je alebo už nie je možné z hľadiska medicíny. Podobnú pozornosť sa snaží venovať aj niektorým technickým vychytávkam. No nepristaví sa pri všetkom, takže niekomu možno ostane pár nezodpovedaných otázok. Tie však nijako neovplyvňujú zážitok z prečítaného, lebo skrátka nie sú až také dôležité pre budovanie zápletky.

Tú podporuje najmä stupňovanie napätia, ktoré je zo začiatku veľmi pozvoľné. Tempo začne byť dynamickejšie až v druhej polovici knihy. Vtedy už sú na pomyselnom stole položené všetky premenné a čitateľ si môže začať skladať mozaiku toho, čo sa asi deje. Pribudne aj niekoľko akčnejších a napínavých momentov. Tiež sú odhalení ďalší možní páchatelia a ich motivácia. Všetko prispieva k rýchlejšiemu otáčaniu stránok a keď príde vyvrcholenie, je do veľkej miery prekvapivé.

Jednotlivé vysvetlenia sú vystavané z menších a väčších odhalení. Mnohé sú však nakombinované tak divoko, že sú už na hranici uveriteľnosti. To vrhá negatívne svetlo aj na konečné rozuzlenie. Na prekážku sú aj niektoré zbytočne dlhé scény. Autor sa občas až príliš snažil, aby mu čitateľ porozumel. Následkom toho sú zbytočné dialógy vyslovene o ničom. Toto všetko nezmyselne naťahuje text. Pritom výpovednou hodnotou niektorých dlhších častí sa mnohokrát ukázala jediná krátka informácia. V tomto svetle potom viacero scén pôsobí, že sú v knihe zbytočne a čitateľ by sa bez nich hravo zaobišiel.

Román Elpis ponúka pomerne dobre rozvrhnutý kriminálny triler. Čitateľ dostane neservírovaných veľa teórií a takisto veľa dôkazov. Iste teda nebude mať núdzu o vlastné teórie o tom, čo sa v románe deje. Na prekážku môže byť pomalý rozjazd a miestami rozvláčny text. Tieto nedostatky do určitej miery kompenzuje dobrá gradácia napätia.

Rebel, Samotářka a další knižní novinky (16. týden)

14.04.2024

Kniha Elpis v seznamech