Emma přehled

Emma
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480203/bmid_emma-iV1-480203.jpeg 4 1567 1567

Romantický román anglické spisovatelky Jane Austenové vypráví příběh uzavřené, ale snobské Emmy Woodhousové. Protože žije v uzavřeném venkovském prostředí, ve kterém své vzdělání a bohatství dosud nemusela konfrontovat s vyšší společností, je přehnaně sebevědomá. To ji povzbudí k tomu, aby zásadně zasahovala do životů lidí ve svém okolí, takže ji čeká spousta nepříjemností. Z nich se nakonec dokáže poučit a zjistit, co je opravdu důležité. Vydáno v anglickém originálu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , e-bohém
Originální název:

Emma, 1815


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Emma. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (203)

HermanekB
12.09.2024 5 z 5

(SPOILER) Nechci se chvástat, ale já věděla, že Emma a Knightley skončí spolu!
A taky jsem měla celou dobu tušení, že mezi Jane a Frankem něco je, ale na zasnoubení jsem to teda netipovala, jelikož se k ní celou dobu choval jako... nehezky
Emma je skutečně oddechová knížka, i když jen stěží přehlédnete ironii, se kterou hlavní hrdinka nebo autorka sama hledí na celou společnost a zvyky, které se dodržují.
Nedávno jsem četla, že někomu přišlo, že knihy od Austenové jsou jen o tom, že banda lidí chodí z domu do domu a je to celé o návštěvách a drbech. Ano, je, ale stejně si to užijete, pokud vás baví zbytečné drama kolem drobností.
Musím přiznat, že pro mě bylo těžké zvyknout si na styl, jakým autorka píše. Dlouhé odstavce, které někdy sahají na více jak dvě stránky a bez přímé řeči, mě občas děsily, ale musím přiznat, že jsem nikdy nelitovala, když jsem se do čtení pustila.
Samotná hrdinka je skvělou, ale zároveň příšernou postavou. Emma si uvědomuje, že ostatní převyšuje jak postavením, tak povahou a nikdo z jejího okolí jí to nebere (až na Knightleyho občas). Kvůli tomu se někdy stane, že svými poznámkami ubližuje lidem kolem a později toho lituje. Stejně ale své chování ve společnosti příliš nezmění a její sebevědomí to také nesníží. Stejně si ale nemůžu pomoci a Emmu mám jako postavu velice ráda, obzvláště pak proto, že dělá chyby (i když se z nich bohužel příliš často nepoučí, nebo to tak možná přijde jenom mně).

Skvělé a pohodové čtení. Dávám pět hvězd *****.

vikidala
04.09.2024 5 z 5

Další skvěle napsaná kniha od J. Austenové. Oceňuji pozvolný začátek a postupné gradování až k tomu, že musí člověk poslední třetinu přečíst doslova jedním dechem. Řadím k nejzdařilejším dílům Austenové.


Hradčiatko
05.08.2024 4 z 5

Keď má človek už niečo načítané od Jane Austenovej, prípadne žánrovo podobné diela tejto doby, proste sa porovnaniu nevyhne, aj keby naozaj veľmi chcel... Ja by som chcela, naozaj, ale tu o jednu hviezdičku musím ubrať, pretože som sa nevedela stotožniť ani s jednou z postáv a často som sa musela do čítania presviedčať. Plus však pridávam za drobný detail, ktorý sa obvykle v podobných dielach nevyskytuje, záležitosť opravovania zubov! (neudávam ako spoiler, pretože pre dej má absolútne nulový význam) Čo však musím vyzdvihnúť je autorkino dialógové majstrovstvo, ktoré dodržuje dobovosť, a predsa neuráža nezdravým pátosom. Z komentárov som sa dozvedela, že existujú filmové spracovania, to by mohlo byť zaujímavé vidieť ;)

všechny komentáře

Související novinky (2)

Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)

12.05.2024


Knižní novinky (5. týden)

30.01.2022


Citáty z knihy (1)

If I loved you less, I might be able to talk about it more. (Kdybych tě miloval méně, snad bych o tom byl schopen více mluvit.) - Mr. Knightley


Kniha Emma v seznamech

v Právě čtených42x
v Přečtených2 435x
ve Čtenářské výzvě394x
v Doporučených112x
v Knihotéce981x
v Chystám se číst605x
v Chci si koupit92x
v dalších seznamech31x