Enzymy - klíč ke zdraví přehled
Hiromi Shinya
Přední americký gastroenterolog Hiromi Shinya, M.D., přesně a podrobně rozebírá, jak musíte podporovat vytváření zásoby enzymů ve svém těle, abyste se nikdy nemuseli podrobit operaci ani užívat léky na takzvané nemoci stáří. Objev "zázračného" enzymu lidského těla, k němuž dospěl dr. Shinya, by mohl vyvolat významné změny v péči o zdraví. Vynikající zdraví máte na dosah, jestliže pochopíte klíč k tajemství života - enzymy.... celý text
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Enzymy - klíč ke zdraví. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (2)
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Enzymy - klíč ke zdraví v seznamech
v Právě čtených | 1x |
v Přečtených | 13x |
v Doporučených | 3x |
v Knihotéce | 10x |
v Chystám se číst | 14x |
v Chci si koupit | 7x |
v dalších seznamech | 2x |
Autor doporučuje v podstatě makrobiotickou stravu: především celozrnné obiloviny, ořechy, semena, hodně ovoce a zeleniny, ryby. Minimum živočišných produktů (maso, vejce). Nejíst (anebo velmi výrazně omezit) mléčné výrobky vč. zakysaných, cukr, čokoládu, oleje, kávu, čaj ad. Doporučuje jíst veškeré jídlo nerafinované, organické. Neodkazuje se na studie, vychází především ze své dlouholeté gastroenterologické praxe a dotazníků na stravování svých pacientů. Za důležité považuje také dobrý spánek, přiměřené cvičení, sexuální aktivitu a radost ze života. Za negativní považuje např. elektrosmog a agrochemikálie.
V knize se věnuje hlavně tématu stravy, dává doporučení ohledně času jídel, pití kvalitní vody, řádného kousání jídla apod. Na tělo se dívá jako na celek a nesouhlasí se specializací medicínských oborů.
Informace se v knize často opakují a některá témata jsou zmíněna jen velmi okrajově. Závěrečné shrnutí ohledně důležitosti určitých minerálů a vitamínů bylo sice zajímavé, nicméně bez praktických doporučení (protože doporučená denní dávka a vstřebatelnost se liší mj. dle fyzické aktivity nebo v kombinaci s jinými nutrienty).
Většina doporučení jsou smysluplná a korespondují s jinými v aktuálních knihách (např. Zdravá střeva), vyjma naprosté neshody ohledně zakysaných mléčných produktů.
"Skutečnost, že jedna složka v potravě pomáhá dobře fungovat jedné části těla, vůbec neznamená, že je dobrá pro celý organizmus."