Epizoda v Transvaalu přehled
Harry Bloom
Jihoafrický autor líčí život v typickém hornickém městě, nad jehož domorodými obyvateli se ve dne v noci vznáší nejistota. V černošské čtvrti vznikne vzpoura, jejíž chaotičnost se marně snaží usměrnit johannesburský dělník Mabaso, který se do města přistěhoval, aby pomáhal černošskému hnutí za svobodu.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1960 , SNPL - Státní nakladatelství politické literaturyOriginální název:
Episode, 1956
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Epizoda v Transvaalu. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Epizoda v Transvaalu v seznamech
Afrika 20. století rasismus 60. léta 20. století apartheid Jihoafrická republika kolonialismus jihoafrická literatura
Rasová segregace je hrozná věc. Vyvolává strach a napětí na obou stranách a v takové natlakované atmosféře pak stačí už jen malá jiskra a dojde k výbuchu. Bloom jako jihoafrický autor věděl, o čem píše, a jednoznačně hájil práva černošských obyvatel. Příběh ale není černobílý. Na obou stranách se najdou lidé poctiví a hodní stejně jako chuligáni a manipulátoři. Samozřejmě i tak z toho běloši nemůžou vyjít dobře. V knize je taky velmi dobře popsaná psychologie davu - dav není spousta jednotlivě myslících lidí. Dav je jedna příšera schopná děsivých věcí.