Erebus - Příběh ztracené lodi přehled

Erebus - Příběh ztracené lodi
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457081/bmid_erebus-pribeh-ztracene-lodi-wRt-457081.jpg 4 141 141

Loď Jejího Veličenstva Erebus byla jednou z prvních velkých průzkumných lodí, veteránka z přelomových plaveb na kraj světa. V roce 1848 zmizela v Arktidě a její osud se stal záhadou. V roce 2014 byla nalezena. Toto je její příběh. Michael Palin – hvězda skupiny Monty Python a televizní cestovatel – vdechuje pozoruhodné Erebus opět život. Sleduje ji od jejího vyplutí roku 1826, velkolepých výprav, které vedly ke slávě v Antarktidě, až po její konečnou zkázu v Arktidě.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: ekniha , Pangea
Originální název:

Erebus: The Story of a Ship, 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Erebus - Příběh ztracené lodi. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (49)

veronika4001
14.07.2024 5 z 5

Kniha mě docela potrápila, protože obsahuje plno událostí nahromaděných k sobě. Zpočátku jsem si dělala poznámky, pak jsem usoudila, že to nemá cenu, nejen kvůli výše uvedenému, ale také kvůli lodi Terror, která je uváděna jako následovnice, a jejíž reálie se často prolínaly s reáliemi Erebus (v Dodatcích je uvedena časová linie, která napomůže v orientaci). Dala bych raději přednost beletristickému zpracování Erebus, v podobě, v jaké je zpracován Terror (Dan Simmons), protože by to bylo lépe uchopitelné. Erebus, jak je uváděno, je starší a obě lodě, po několika zastávkách v loděnicích, vypluly zároveň.
Popis charakterizující výstavbu lodě, její výstroj a výzbroj, je hutný, naplňující nejen v jednotlivinách, ale i v celku. Je to monumentální, a tolik lidí se muselo podílet hlavně plánováním, rozvrhy, vědeckými studiemi, zkoušením materiálů, jejich použitím, náhradami, provizoriemi.
Disciplína, kázeň, oddanost řádu.
Měnila se povaha, určení a účel lodi.
Z válečné lodi Erebus se stávala objevitelská loď.
Muselo dojít k mapování území, oblastí a toků.
Posádka se začínala rozšiřovat, Erebus nabýval kontur jiné lodi.
S Erebusem plulo více lodí, nejen později sesterská loď Terror.
Setkáváme se s poškozenými částmi zařízení.
Setkáváme se se společenským životem na lodi.
Severozápadní Arktida byla hrou hlavně Terroru.
Jižní pól.
Led.
Z válečné a objevitelské lodi se stávala loď schopná obstát v ledu.
Čtyři roky v Antarktidě.
Jedná se o výpravnou literaturu o vědecké cestě lodí za objevováním, poznáváním a pojmenováváním území s cílem doplout do Antarktidy. Ostrov za ostrovem, mys za mysem, cesta do cíle určení je někdy důležitější než cíl.
Je to výčet skutečností zařazených do kapitol.
Tato literatura faktu není psána jako příběh, je to opravdu hutně psaný výčet skutečností. Proto pokud stojíte o obecně zpracované reálie Erebu, tak je tato kniha určena pro vás a já vám ji doporučuji.

Pumpkin
14.07.2023 5 z 5

Na knihu jsem narazila náhodou v knihovně asi půl roku po dočtení Terroru a hned jsem po ní sáhla. Zajímalo mne faktické pozadí příběhu od Simmonse. A dobře jsem udělala. Erebus byla skvělá kniha a díky ní jsem Terror ještě více docenila.


E_Lan
10.06.2023 2 z 5

Přiznám se, že byť jsem se na knihu a příběh těšil, tak jsem tímto popisným čtením hodně protrápil. Lépe by mi sedělo méně detailní a zábavnější pojetí a zaměření se poté na nešťastný konec obou posádek. Ale ano, dá se to číst. Odnesl jsem si z toho náladu oné objevitelské doby. Tak jiné než je tomu dnes.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Tipy na letní čtení

23.07.2019


Knižní novinky (18. týden)

28.04.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Erebus - Příběh ztracené lodi v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených171x
ve Čtenářské výzvě47x
v Doporučených11x
v Knihotéce198x
v Chystám se číst155x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech3x