Esesáci z Treblinky (2012) | Databáze knih

Esesáci z Treblinky přehled

Esesáci z Treblinky
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137492/bmid_esesaci-z-treblinky-qpL-137492.png 4 25 25

Treblinka je pravděpodobně jedním z nejméně proslulých koncentračních táborů, a přesto tu bylo v průběhu jejího krátkého fungování zavražděno kolem 800 000 Židů. Kniha odhaluje na základě nedávno objevených materiálů, z nichž některé nebyly dosud nikdy publikovány, vnitřní provoz tábora – od technických ,novinek‘ v oboru masového vraždění až po každodenní život vrahů. Kdo však byli ti muži, kteří řídili vyhlazovací tábor a kteří se na tuto práci často přihlásili dobrovolně? Byli to obyčejní lidé vykonávající děsivé rozkazy, nebo nelítostné zrůdy?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Esesáci z Treblinky. Přihlašte se a napište ho.

Kakho-Oto
17.02.2025 4 z 5

(SPOILER) Obsahem úděsná publikace o jednom ze tří vyhlazovacích táborů „akce Reinhard“, tj. likvidaci polských Židů německými nacisty. Zbývajícími dvěma tábory byly Belzec a Sobibór. Kniha se věnuje krátké a děsivé historii vyhlazovacího tábora Treblinka, kde bylo od poloviny roku 1942 do podzimu 1943 povražděno okolo 800 000 lidí, takřka výhradně Židů. Někteří esesáci v Treblince nebyli vůči Židům osobně krutí, ale na vyhlazování se přirozeně také podíleli. Kromě nich působily v táboře převážně kreatury, jež se vyžívaly v zabíjení a mučení. Kniha popisuje dodatečné spálení zplynovaných mrtvol, dočasně pohřbených do země, aby byly zahlazeny stopy po „průmyslovém“ vraždění. Dále kniha obsahuje podrobnosti o likvidaci vyhlazovacího tábora na podzim 1943. Zaujala mě informace o likvidaci esesáka Maxe Bialy jedním z židovských "vězňů" v Treblince v létě 1942. Knihu lze doporučit nejen zájemcům o holocaust, ale též těm, kdo chtějí o tomto tématu získat základní a zároveň objektivní informace.

vvikingg
18.07.2023 3 z 5

Od tohoto historika, první kniha,kterou jsem od něj četl, dost povrchní informace, ale kdo chce být v obraz co Treblinka byla, kniha ho uspokojí.

dearkiki
26.04.2013 5 z 5

Kniha byla sice krátká, ale myslím, že vše podstatné tu bylo řečeno. Oceňuji i dodatky se seznamy a celkovými přehledy, kde je vidět srovnání i s ostatními tábory. Ta čísla jsou děsivá.

Kniha Esesáci z Treblinky v seznamech

v Mé knihovně7x