Evropa a její národy ve znamení jednoty a různosti přehled
Krzysztof Pomian
Kniha nabízí ucelený pohled na dějiny Evropy od dob antického Říma po první světovou válku. Patnáct století evropských dějin autor nahlíží jako kolísání mezi snahou po sjednocení a působením odstředivých sil. Jde o patnáct století změn vnějších i vnitřních hranic, patnáct století vytváření států, revolucí, koloniální expanze, válek.... celý text
Literatura naučná Historie
Vydáno: 2001 , Mladá frontaOriginální název:
L´Europe et ses nations
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Evropa a její národy ve znamení jednoty a různosti. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Evropa a její národy ve znamení jednoty a různosti v seznamech
Podle názvu jsem čekal esej o národních státech, ale ony jsou to stručné dějiny Evropy. Autor probral politiku, umění i vědu. Aby toho nebylo málo, nesměle do nich narouboval ideu o postupně sjednodujícím se kontinentu, a to ve všech třech těchto oblastech. Knížka je ovšem útlá, takže mnoho událostí zůstalo opomenuto, nebo bylo brutálně zkráceno. Na vyjádření myšlenky to stačí. Kdyby se lidé v dějinách orientovali alespoň do takové hloubky, byla by to paráda.