Evropané & Japonci: Stručné pojednání o protikladech a rozdílech přehled

Evropané & Japonci: Stručné pojednání o protikladech a rozdílech
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499721/bmid_evropane-a-japonci-strucne-pojednan-hPB-499721.jpg 4 7 7

Bezmála čtyři století od svého vzniku (1585) čekal na vydání útlý portugalský rukopis Luíse Fróise (1532–1597), jezuitského misionáře první generace, který strávil více než třicet let v Japonsku a sepsal o něm rozsáhlé dějepisné dílo. Teprve když Fróisovo „stručné a výstižné pojednání“, jemuž čas spíše přidal než ubral na půvabu, v madridské knihovně objevil Fróisův řádový bratr Josef Franz Schütte, mohlo toto dílko v roce 1955 poprvé vyjít péčí tokijské jezuitské univerzity spolu se zasvěceným komentářem a souběžným německým překladem. Dnes je tato původem didaktická jezuitská příručka, která měla zmírnit kulturní šok evropských misionářů ve styku s japonským světem, považována za vůbec první systematické srovnání evropské a japonské civilizace. Především je to však neodolatelný portrét Evropy tváří v tvář zrcadlu jinakosti, v němž se odráží její stranově obrácený, a přece rovnocenný obraz.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Triáda

Europa Japão: Um diálogo civilizacional no século XVI, 1585

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Evropané & Japonci: Stručné pojednání o protikladech a rozdílech. Přihlašte se a napište ho.

knih-o-mol
22.01.2024 5 z 5

My studujeme z knih umění a vědy, oni se celý život učí znaky.

Martin1950
01.10.2023 2 z 5

Nepříliš zábavně podáno. Hodně staví na opozicích Evropan X Japonec, ale spíš konfrontuje ideální představu evropského chování a zvyků proti každodennímu chování Japonců.

Kniha Evropané & Japonci: Stručné pojednání o protikladech a rozdílech v seznamech

Autorovy knížky

Luís Fróis