Evropanka: Historky z Polesí přehled
Alexej Sevruk
Spojení hluboké venkovské moudrosti, která už vymírá, a obrazů z ukrajinských dějin viděných zdola. Román od autora s ukrajinskými i českými kořeny zachycuje tříštivý, mihotavý a nejednoznačný obraz ukrajinské provincie, konkrétně regionu Polesí, ve vzpomínkách staré ženy. Vyprávěčka románu Marie je dcerou ukrajinské venkovanky a českého válečného zajatce. Rodinná kronika (složená ze silných obrazů a vzájemně provázaných příběhů) zpracovává nejen osudy ústřední rodiny, ale také širokou paletu dalších postav a figurek, které dohromady skládají pestrou románovou mozaiku života v (zejména) Volyňské oblasti Ukrajiny od dvacátých let dvacátého století de facto do současnosti. Plátno vyprávění je místy potrhané, popálené a tedy fragmentární, tříští se do menších příběhů osobnějšího rázu, do kterých někdy až brutálně pronikají dramatické „velké“ příběhy východní Evropy. Sugestivní a místy velmi tíživý román má potenciál čtenáře strhnout svou divokostí a bezprostředností.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Evropanka: Historky z Polesí. Přihlašte se a napište ho.
Monolog babičky, která vypráví vnukovi o svém životě prožitém převážně na Ukrajině v minulém století. Historky, postavy, vše se nabaluje do jedné velké sněhové koule, která obsahuje vše, co Ukrajinu v minulém století potkalo - Lenin, Stalin, Hitler, Chruščov, Gorbačov, Židé, Poláci, Rusové, kolektivizace, válka, hladomory, perestrojka, Černobyl... Hrdinové dílčích příhod jsou většinou sousedé, členové rodiny, kteří stoletím společně s babičkou proplouvají a ukazují se jejich charaktery. Z knihy dýchá na jednu stranu dřina, hlad a bída, ale na druhou stranu nezdolnost čelit životním nástrahám, které na hlavní hrdinku a její okolí na Ukrajině číhaly.
Brána pekel, Nelítostný princ a další knižní novinky (37. týden)
10.09.2023
Kniha Evropanka: Historky z Polesí v seznamech
chvílema byla kniha lehce úsměvná i poetická
Ale nejvíc byla smutná. Musela jsem přestávat číst a nabrat dech. Některý národy mají neuvěřitelnou smůlu. A ta smůla se drží pořád
Krásná kniha