Evvie Drakeová začíná znovu přehled
Linda Holmes
Od smrti manžela Eveleth Drakeové už uplynul téměř rok a ona se pořád schovává před světem ve svém velkém, prázdném domě v ospalém přímořském městečku ve státě Maine. Celé město včetně Evvieina nejlepšího kamaráda Andyho má za to, že drží smutek, a Evvie je v jejich omylu nechává… V New York City mezitím bojuje bývalý baseballový nadhazovač a Andyho kamarád z dětství Dean Tenney se zvláštním problémem: jednoho dne se probudil a zjistil, že je jeho talent pryč – a nikdo nemůže přijít na to proč. Nakonec se Dean rozhodne od všeho utéct a přes Andyho si od Evvie pronajme byt, který je součástí jejího domu. Evvie s Deanem spolu uzavřou dohodu: on se nebude ptát na jejího mrtvého manžela a ona na jeho baseballovou kariéru. Pravidla jsou ovšem od toho, aby se porušovala – a tak začne nečekané přátelství, které časem přeroste v něco víc. Aby ale konečně mohli začít žít přítomností, budou oba muset nejdřív vyřešit svoji minulost.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , RedOriginální název:
Evvie Drake Starts Over, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Evvie Drakeová začíná znovu. Přihlašte se a napište ho.
Od téhle knihy jsem nečekala vůbec nic, o to větší a příjemnější bylo mé překvapení. Děkuju především za komentáře Litocha, Noeni, Knihoholka, knihomolkajanca a Ellinek, díky nimž jsem knize dala šanci.
Někdy čtu v recenzích, jak dialogy mezi hlavními postavami jiskří, ale teprve tady mi došlo, jak to vypadá, když se tohle autorovi - a v tomto případě zřejmě i překladatelce – opravdu povede. Úžasný slovní pingpong, někdy možná spíš tenis, paráda a čirá radost a požitek z četby. Navíc jsem se tady poprvé setkala s konstatováním, že při ranní konverzaci následující bezprostředně po společně strávené noci je dobré osvěžit svůj dech alespoň mentolkou. Já vím, je to drobnost, ale může být velmi (ne)příjemná . . .
Příběh samotný není asi nijak výjimečný, ale jeho postavy se mi moc líbily – nejen Evvie a Dean, ale taky Andy a Monica, Lily a Rose, velmi zajímavá byla doktorka Jane Talcová a její analogie s kleštěmi. A samozřejmě Webster!
„Když se poznali, říkala si, že poslouchá jako terapeut, ale teď jí připadalo, že poslouchá spíš jako novinář. Se vším, co řekla, zacházel, jako by to končilo středníkem.“
Můj komentář bude podobný ostatním. Kniha plyne tak na 3/4 plynu.
Obálka je asi to nejlepší z knihy. Nápad originální. Provedení bohužel pokulhává. Příběh je plochý, špatně se mi do něj začetlo.
Myslím, že z toho šlo vytěžit více a mohlo být více čtivé, emoce ostřejší, silnější.
Psychické týrání, kariérní krize, zasazení postav do života super, jen to v příběhu působilo nedotaženě, což je škoda. Chtělo to více hloubky v některých situacích.
Evvie chování mi vadilo, ale umím se vcítit, že pokud se jedná o psychické týrání, eliminujete, co řeknete, byť ve finále lžete nejlepšímu příteli a ne jen agresorovi. Psychické týrání člověka poznamená a ne snadno se napravuje.
Dean byl takové nerozhodné zlatíčko.
Setkali se dva hluboce poznamenaní lidé, bojující se smyslem svého života.
Vzpomínky v ději byly tak divně zakomponované, že to rušilo ve čtení.
Happy end taky pomalu nebyl, vše vyznívá tak do ztracena.
Přesto považuji knihu za zajímavou, jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Lituji, že nebude patřit k favoritům, protože si myslím, že téma potenciál opravdu má.
Knižní novinky (14. týden)
04.04.2021
Kniha Evvie Drakeová začíná znovu v seznamech
Je to príbeh dvoch ľudí, ktorí neprežívajú práve šťastné životné obdobie.
Dean, profesionálny nadhadzovač prvoligového basebalového tímu, zrazu nevie nadhadzovať. A Eveleth, vdova po zbožňovanom lekárovi, ktorého ona sama tak úplne nezbožňovala.
Ich príbeh je vtipný a dojemný. Určite patrí k tomu lepšiemu, čo tento žáner ponúka.
S chuťou by som si prečítala i autorkine ďalšie knižky.
P.S.: A dozvedela som sa, čo je "yips".
"Ještě pořád míval dny, kdy prvních patnáct sekund po probuzení věřil, že má co dělat, než si vzpomněl, že vlastně nemá.
Šestnáctá sekunda to pokaždé zabila."
"... slzy dělají nepořádek, opuchne z nich obličej, zůstane po nich hromádka kapesníků, které člověka prozradí. Pláč ve sprše byl ovšem pláčem superšpionů, jak si Evvie vždycky v duchu říkala. Bylo to jenom mezi ní a kachličkami a všechna bolest se proměnila ve vodu a ta odtekla pryč."
"Ochraptěle zamumlal, že mu chyběla. Odpověděla, že on jí taky, a měla pocit, jako by její hlas nemohl slyšet nikdo jiný, ani z pár centimetrů, jako by to zašeptala uvnitř sebe a on to cítil vyjít z jejích prstů na jeho zádech. Dýchala a poslouchala jeho dech."