Exotické novely přehled

Exotické novely
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/243382/bmid_exoticke-novely-649b0214be87c.jpg 5 5 5

Sbírka novel - Kuli, Arabella, Matka, A koy, Monsum, Taškář, Malý Ahasver.

Literatura světová Novely
Vydáno: , F. Topič (Praha)

Eksotiske noveller

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Exotické novely. Přihlašte se a napište ho.

braunerova
23.09.2023 5 z 5

Jensen nepsal klasické dobrodružné příběhy, ale vyprávěl o dramatických osudech obyčejných lidí v různých koutech světa - Singapur, Čína, New York. Není to lehké čtení, dnes už takto nikdo nepíše. Výborná byla povídka Malý Ahasver o židovských emigrantech v USA:

"Podobá se portrétům fajjúmským, polořeckým, poloafrickým a přec židovským a nyní stojí v Novém Yorku jako malý polský emigrant, který si sotva dovede utříti nos a nabízí ke koupi The World."

JulianaH.
16.03.2020 5 z 5

Smutně žasnu, že Jensena, brilantního nositele Nobelovy ceny, snad nikdo nezná.

Já sama jsem našla jeho „Exotické novely" v babiččině knihovně, když mi bylo šestnáct, a po odjezdu na internát jsem je dychtivě zhltla, povětšinou v koupelně (abych světlem nerušila svoji spící spolubydlící). Byly vynikající, nápadité, vybroušené a vzrušující, takže mě skličovalo, že takovou knihu napsal kdosi bezvýznamný. Říkala jsem si, že jinak bych o autorovi určitě slyšela, a trápila jsme se otázkou: „Copak mám tak špatný vkus, když se mi líbí dílo nějakého nýmanda, které očividně nikoho jiného nezaujalo?" Až v maturitním ročníku jsem zjistila na hodině literatury, že autor za ně získal nobelovku.

Tím moje zkušenosti s Jensenem neskončily. Loni za mnou přišel můj otec těsně před odletem do Ameriky, jestli prý nemám něco, co by se dalo číst. Prošla jsem knihovnu a jmenovala jsem mu spoustu klenotů, na které se jenom pitvořil. Už odešel, když mi padl pohled na Novely, a tak jsem mu je odnesla do obýváku: „Tohle se ti bude líbit, tati, je tam v jedné novele bizon." Otec udělal skeptický obličej, ale protože už vážně neměl čas hledat něco jiného, zastrčil si je do kapsy, čímž dal jasně najevo: „Akorát s sebou potáhnu do Ameriky krám, který ti vrátím nepřečtený." A odletěl.
První, co mi po návratu řekl, bylo: „Ty novely jsou geniální! Na cestě zpátky jsme v Londýně museli čekat jednadvacet hodin na další letadlo a za tu dobu je přečetli všichni členové naší výpravy. Jenom jeden kamarád to nestihl dočíst, takže si je odvezl domů a vrátí ti tu knihu, až se zase uvidíme." Trvalo dalšího půl roku, než jsem Novely dostala od jeho přítele zpátky s ulomeným hřbetem a poznámkou: „To je snad ta nejlepší kniha, co jsem kdy četl!".
A tak jsem získala absolutně neznámému nositeli Nobelovy ceny okruh českých fanoušků. :)

Kniha Exotické novely v seznamech

Johannes Vilhelm Jensen