Expedice na Severní pól přehled

Expedice na Severní pól
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364176/bmid_expedice-severni-pol-SmI-364176.jpg 5 12 12

Zápis dobrodružství zachycující rakousko-uherskou Payerovu-Weyprechtovu expedici do Arktidy v letech 1872-1874 z pera jednoho z vedoucích této výpravy. Osudy dvaceti čtyř mužů (většina z nich byli Slované, z toho pět Čechů), kteří objevili a prozkoumali nejsevernější souostroví na východní polokouli, zemi Františka Josefa, a jimž se před smrtí hladem a zimou podařilo uniknout teprve po vysilující tříměsíční cestě rozmrzajícím mořem. Doplněna dobovými rytinami a mapami.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Expedice na Severní pól. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (3)

Leona333
21.12.2023 5 z 5

U této knihy jsem se tak "bezstarostně nezasmála - nepobavila," jako u Dobytí severního pólu, z repertoáru Divadla Járy Cimrmana. Naopak jsem zde velice soustředěně hltala stránku za stránkou a tím odkrývala neskutečně odvážný, až bláznivý... počin skupiny mužů, který je z pohledu dnešní doby, heroldickým výkonem ve snaze žití a posléze přežití v místech, kam i s dnešní moderní technikou a vybavením, zavítá málokdo.
Knihu v tomhle období - počasí, mohu pouze doporučit k přečtení.

freejazz
20.12.2021 5 z 5

kto by sa dnes vydal s takým vybavením na takú objaviteľskú cestu? úchvatné svedectvo o odvahe, ale svojím spôsobom aj bláznovstve ľudí, ktorí neváhali nasadiť nielen svoje peniaze, ale najmä životy... a pre čo?


puml
24.12.2019 5 z 5

Kniha není jen o Payerově expedici, ale i o těch objevitelích, kteří se vydali na sever, kde je často nečekalo nic jiného než utrpení, šílenství a smrt. Bláznovství ruku v ruce s neskutečnou odvahou, sebezapřením, ale i disciplínou, bez toho by asi většina členů nepřežila. Payer je navíc výborný vypravěč, který vás vtáhne do děje jako málokdo. Doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Expedice na Severní pól v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených15x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit8x

Štítky knihy

cestopisy

Autorovy další knížky

Julius von Payer
rakousko-uherská, 1841 - 1915
1969  95%V ledovém zajetí
2019  93%Expedice na Severní pól
Skrýt reklamy