Falešný knír přehled
Karel Zeithaml
Mystifikující pocta Milanu Kunderovi. Román o sedmi částech, které spolu navzájem vůbec nesouvisí a lze je číst jako jednotlivé povídky, je napsán pečlivě propracovaným stylem „à la Kundera“. Jde o poctu oblíbenému autorovi, nebo o persifláž, ironii a naprosté povolení uzdy fantazie? Samozřejmě o obojí. Román o sedmi částech, které spolu navzájem vůbec nesouvisí a lze je číst jako jednotlivé povídky, je napsán pečlivě propracovaným stylem „à la Kundera“ a vyniká kunderovským smyslem pro absurditu života. Kým by Kundera byl, kdyby se nestal spisovatelem? A jak to bylo s Kunderovým údajným udavačstvím? Prožijeme i neúspěšný pokus o vraždu slavného spisovatele či hledání ztracené erotické novely. Posmrtná konverzace s Hitlerem a Stalinem jako by vypadla ze stránek Kunderových vrcholných románů, pečlivě vystižené je pak setkání s Milanem Uhdem a závěrečné líčení, jak by se mohlo odehrát setkání s premiérem Babišem v Paříži. Celou knihou prolínají nejen Zeithamlovy narážky na Kunderovy romány a eseje, ale i na Kunderovu celoživotní snahu o naprosté oddělení autora a jeho díla.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Falešný knír. Přihlašte se a napište ho.
Kniha se čte krásně. Autor má cit pro jazyk a několikrát jsem se během čtení knihy nahlas zasmál. Byť nejsem žádný "kunderovec" (z Kunderovy tvorby jsem přečetl pouze pár knih), byl jsem rychle vtažen do děje a neznalost dalších Kunderových knih mi nebyla při čtení na překážku. Těším se na další autorovo knihu.
Mně to připadalo zábavné, přistoupila jsem na čtení jako na hru autora se čtenářem a bavilo mě to. Srovnávat tu knihu nebo její obsah s Kunderou ale není šťastné, protože to hodně lidí rozdráždí. Jak ale píšu, nebylo to vůbec špatné.
Kniha Falešný knír v seznamech
Když si odmyslím čtenářsky atraktivní postavy Kundery, Kratochvila, Uhdeho nebo (ehm) Babiše a představím si, jak by kniha fungovala bez nich, zůstane mi spíš jen průměrná a nesourodá kombinace nepříliš originálních minipříběhů, která se dobře čte, ale hlubší stopu nezanechá.