Fantom přehled
Susan Kay
Rozsáhlý román zachycující celý životní příběh slavného hrdiny, známého z díla Gastona Lerouxe. K napsání této knihy autorku inspirovaly poslední tři stránky Fantoma Opery, kte- ré ve zkratce zachycovaly historický rámec dřívějšího Fantomova (=Erikova) života. Po důkladném studiu mnoha pramenů vystavěla strhující příběh, v němž v několika etapách vypověděla jeho osudy od narození až do smrti. Každá z nich je podána z různých úhlů pohledu. Buď jsou vylíčeny očima lidí, s nimiž se setkal, nebo o nich vypráví sám a odehrávají se v různých zemích. K nejzajímavějším patří Erikův pobyt v Rusku a v Teheránu na dvoře perského šáha. Závěrečné části jsou věnovány již známému období Erikova pobytu v podzemí pařížské Opery a lásce ke krásné Christině. Fantom je výborně napsaný i přeložený román v ich formě, který je hlavně hluboce lidským příběhem člověka, jenž přestože je znetvořený, touží po lásce a štěstí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fantom. Přihlašte se a napište ho.
Fenomenální dílo, na které jen tak nezapomenu... Dalece překročilo stín své vlastní předlohy! Po dlouhé době to byla kniha, od které jsem se nemohla odloučit, kterou jsem četla dlouho do noci a nechtěla od ní ani odcházet do práce. Přesně kvůli knihám, jako je tahle, se vyplatilo naučit se v dětství číst.
Číst Fantoma bylo nesnesitelně krásné a bolestné zároveň, autorce se podařilo na stránkách knihy vdechnout život člověku z těch nejryzejších, který se stal zrůdou jen proto, že měl v sobě tolik citu a něhy, které neměl komu dát... Mrazilo mě z toho, jak přesně autorka vystihla řadu pocitů, pro které už celé roky hledám (a dosud jsem nenacházela) slova. Kdo by ve Fantomovi hledal červenou knihovnu, nenajde ji. Je to studie nořící se hluboko do lidské duše, kam mnoho autorů podle mně nedosáhlo, a popisuje tu hloubku se zdrcující zdatností, která se člověka nemůže nedotknout.
I když čtu převážně detektivky tahle kniha mně naprosto pohltila výborný příběh určitě doporučuji
Knižní novinky (35. týden)
25.08.2019
Kniha Fantom v seznamech
v Mé knihovně | 115x |
Já z Fantoma zas až tak odvařený nejsem. Je to sice velmi dobrá doplňková četba, lepší než původní skvělý Fantom opery ale za mě určitě není. Už jenom proto, že jde stále "pouze" o doplnění nějakého příběhu, které by nebylo schopné samostatné existence. Bezchybnou tato kniha zůstává do doby, než se začne děj prolínat právě s tím originálním. Pak začíná být nekontinuální, úsečný a místy spíš až lyrický, kdy větší důraz je kladen na pocity postav než na příběh. Navzdory tomu, že tato kniha měla za cíl ukázat celý životní příběh Erika, v této části je opět spousta věcí jenom naznačena a čtenář si je musí domýšlet. Řekl bych, že v kombinaci s původním Fantomem opery by to dalo příběh kompletní, ale nedalo, protože autorka se zde rozhodla některé zásadní věci pozměnit. Ale! Ve výsledku je i Fantom velmi dobrou knihou, jen jsem měl potřebu dát trochu protiváhy vůči všem nadšeným zdejším komentářům, protože má i své mouchy.