Fantomy přehled
Karel Švanda ze Semčic
Přízraky, umrlci, osudové ženy, duchové s hlavou i bez, stín E. T. A. Hoffmanna, odvrácená strana divadla… Všem literárním dobrodruhům a milovníkům temných kuriozit nabízíme další makabrózní delikatesu, tentokrát sbírku povídek vršovického rodáka a příslušníka slavného divadelního rodu Karla Švandy ze Semčic (1867–1928). Inspirován Poem a Hoffmannem, Švanda vypráví barvité a nápadité strašidelné historky z nejrůznějších prostředí. Čtenáře bere na výlet do Francie, Německa, Vídně i pražských uliček, na hřbitov, do psychiatrické léčebny, do divadel, salonů a hostinců. V 19. století jen málokterý autor zasvětil strašidelným příběhům celou jednu sbírku povídek, natož hned dvě. Švandovi vyšly svazky Fantastické povídky (1892) a Bizarrní povídky (1897), a to nejlepší z nich tvoří základ tohoto výboru. Jako bonus uvádíme ukázku ze Švandova zdařilého překladu Hoffmanovy pohádkové novely Zlatý hrnec a vše, jak je dobrým zvykem, korunuje zasvěcený a obsáhlý doslov Petra Bočka, který knihu sestavil.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fantomy. Přihlašte se a napište ho.
Hladový hrob, Veliké když a další knižní novinky (5. týden)
26.01.2025
Kniha Fantomy v seznamech
v Mé knihovně | 20x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Je až k podivu, že Karel Švanda nebyl ve své době populárnějším autorem. Co se týče editorských výběrů Petra Bočka v rámci edice Temnosti, tato kniha mě vtáhla zdaleka nejvíce. Jde zejména o výběrové sjednocení povídek ze sbírek 'Fantastické povídky' a 'Bizarrní povídky'. Mimo ně se zde objeví (knižně poprvé) i časopisecký příběh V KOUŘI CIGARETY, který je kratinký a asi jako jediný mě výrazněji neoslovil. U zbytku však přetrvává čtivost a nadhled, pročež těžko určit, co mě zaujalo nejvíce. Tím spíš, že řada povídek se skrze zasazení kulis týká prostředí divadel, francouzské historie či osoby E.T.A. Hoffmanna (pro četbu této knihy doporučuji zjistit, o koho jde, pokud jej v domácí knihovně ještě stále nemáte). Mnohé povídky mají vrstvy, tedy v rámci jednoho vyprávění postava začne vyprávět další příběh a od čtenáře je tedy žádána krapet vyšší pozornost. Mimochodem, tentokrát má kniha i dobové ilustrace, které mi padly do oka.
Zmíněný Hoffmann se vyskytuje jako postava hned ve dvou povídkách, na jeho dílo je pak přímo odkazováno hned ve dvou dalších příbězích. Nelze opomenout ani vliv E.A. Poea, který jsem cítil zejména ve skvělých povídkách RŮŽENA a ZELENÝ DIAMANT. Nicméně Švanda sympaticky osciluje mezi temnotou a humorem, takže se tu najdou i kousky úsměvně satirické či dokonce bizarro (čím víc tyhle starší věci čtu, tím víc mám dojem, že nejde jen o novodobou záležitost). K jakési synergii obou přístupů dochází v historickém bizarro horroru CHARLOTTA s démonickým balíkem karet. Dva z otištěných příběhů (ADOLFINA, FANTOM) a tradiční zasvěcený doslov Petra Bočka jsem dříve četl v jiných publikacích - možná v lehce jiné verzi, ale rozdíly jsem nezaznamenal. Závěr knihy nám představí Švandu i jako překladatele, kdy je uvedena jeho předmluva a část překladu Hoffmannovy pohádky Zlatý hrnec. Ta sice k přečtení celé překladové knihy nejspíš sama o sobě nenaláká, ale je to krásná tečka za dílem tohoto odmítaného autora.
Doporučuji milovníkům horroru, bizarra a starší literatury.