Fašista - Příběh sira Oswalda Mosleyho přehled

Fašista - Příběh sira Oswalda Mosleyho
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340377/bmid_fasista-JIM-340377.jpg 5 19 19

Sir Oswald Mosley byl v britské a v menší míře též v evropské politice přítomen prakticky po celé dlouhé století. Byl při většině klíčových událostí meziválečného období a udržoval styky s nejvýraznějšími osobnostmi své doby – Benitem Mussolinim, Adolfem Hitlerem a Franklinem D. Rooseveltem, stejně jako s Nevillem Chamberlainem nebo Winstonem Churchillem. „Proslavil“ se však zejména jako zakladatel a vůdce nejvýznamnějšího britského fašistického hnutí – Britské unie fašistů. Mosleyho životopis provede čtenáře nejen jeho životem, ale plasticky vykreslí i pohnuté britské a evropské dějiny minulého století.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fašista - Příběh sira Oswalda Mosleyho. Přihlašte se a napište ho.

Jochen77
04.12.2024 3.5 z 5

Musím potvrdit to, co tu zaznělo už přede mnou. Kniha se čte neuvěřitelně lehce a děj pěkně plyne. Dalo by se říci, že forma je spíše beletristická než biografická a autor si s textem skutečně vyhrál.
Co mi dost vadilo, a to hned ze začátku, že autor si udělal na osobu Oswalda Mosleyho názor a ten vám na každé stránce vnucuje a tento názor se vám postupně dostává pod kůži. Ano, byl to zhýralec, ukrutník, egoista a obrovský sukničkář, ale takhle by asi odborná studie neměla vypadat?! Na jeho údajnou krutost měla mít vliv i epizodka s krysami.
,,Při jedné příležitosti donesl Tommyho otec bedničku s dvaceti čtyřmi krysami. Předtím než ji otevřel, přivedl několik psů a své syny, aby sledovali, co se bude dít. Pak bezbranné hlodavce vypustil a nechal psy, ať je roztrhají na kusy, zatím co se jeho synové na celou krvavou podívanou dívali" (asi by bylo lepší ty hlodavce ozbrojit, když byli tak bezbranní). Nehledě na to, že tato forma se v Británii při lovení hlodavců v zemědělství využívá dodnes.
Na druhou stranu je možné zde nalézt spoustu nových informací například o tzv. aféře Tylera Keneta nebo to, že první padlí příslušníci britského královského letectva byli oba členy strany britských fašistů (BUF), kteří zahynuli dne 4. 9. 1939 během denního náletu na Brunsbüttel.

Kniha je dobře členěná a o životě Mosleyho se toho skutečně hodně dozvíte. Očekával jsem větší množství informací ohledně jeho činnosti v období Mnichovské krize a března 1939 už jen proto, že autor se narodil v bývalém Československu, škoda. Samotná BUF popř. BU byla okrajovou záležitostí a nikdy se k britskému parlamentu ani nepřiblížila, oproti československé NOF nebo Národnímu sjednocení stála na samém pomezí politické bezvýznamnosti v Británii. Každopádně, pokud by Mosley občas vyslechl moudře míněné rady svých bližních, mohli bychom se dnes o něm učit jako o bývalém britském premiérovi (i když to byl skutečný poválečný neonacista a nepoučil se takřka z ničeho)...nakročeno na to opravdu měl.

SydBarrett
27.06.2021 5 z 5

Kniha je Mosleyho životopisem a jako takové jí není naprosto co vytknout, naopak je skvěle čtivě napsaná a její délka je kvůli množství podrobností naprosto opodstatněná. Velká část je navíc vyloženě komická, takže z toho Mosley (bohužel?) vychází víc než cokoliv jako excentrický egoista a fracek z bohaté rodiny. Očekával jsem ale asi něco trošku jiného, tedy že se na pozadí jeho života osvětlí nějak hlouběji politika BUF či Mosleyho jako takového, o čemž je zde zmínky opravdu minimální. Proto pro mě vlastně ani nemělo smysl ji číst celou a do života mi bohatě stačí standardní chléb a interview na záchodě, nevím tedy, jestli je mé hodnocení úplně opravněné

KrysaHelena
24.10.2020 5 z 5

Nejlépe knihu vystihl Martin Kovář v Předmluvě, dovolím si jej citovat, protože já bych to lépe nenapsala:
"Velkou předností Drábikovy práce je, že je založena na dlouholetém, pečlivém studiu nevydaných pramenů v britských archivech, stejně jako vydaných dokumentů, dobového tisku a navíc na výtečné znalosti nesmírně rozsáhlé odborné literatury. Právě proto je, mimo jiné, výsledný obrat tak "plastický" (...)
Ke kvalitě textu přispívá rovněž to, že čtenář může číst - prakticky paralelně - dva příběhy v jednom: "makro-" i "mikrohistorii" zároveň. Onou "velkou historií" je již zmíněný příběh britských dějin dvacátého století, (...). Onou "malou historií" je pak osobní příběh sira Oswalda Mosleyho, organicky zakomponovaný do "velkých dějin" své země, Evropy a vlastně i světa."

Kniha Fašista - Příběh sira Oswalda Mosleyho v seznamech