Fašista - Příběh sira Oswalda Mosleyho přehled
Jakub Drábik
Sir Oswald Mosley byl v britské a v menší míře též v evropské politice přítomen prakticky po celé dlouhé století. Byl při většině klíčových událostí meziválečného období a udržoval styky s nejvýraznějšími osobnostmi své doby – Benitem Mussolinim, Adolfem Hitlerem a Franklinem D. Rooseveltem, stejně jako s Nevillem Chamberlainem nebo Winstonem Churchillem. „Proslavil“ se však zejména jako zakladatel a vůdce nejvýznamnějšího britského fašistického hnutí – Britské unie fašistů. Mosleyho životopis provede čtenáře nejen jeho životem, ale plasticky vykreslí i pohnuté britské a evropské dějiny minulého století.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fašista - Příběh sira Oswalda Mosleyho. Přihlašte se a napište ho.
Nejlépe knihu vystihl Martin Kovář v Předmluvě, dovolím si jej citovat, protože já bych to lépe nenapsala:
"Velkou předností Drábikovy práce je, že je založena na dlouholetém, pečlivém studiu nevydaných pramenů v britských archivech, stejně jako vydaných dokumentů, dobového tisku a navíc na výtečné znalosti nesmírně rozsáhlé odborné literatury. Právě proto je, mimo jiné, výsledný obrat tak "plastický" (...)
Ke kvalitě textu přispívá rovněž to, že čtenář může číst - prakticky paralelně - dva příběhy v jednom: "makro-" i "mikrohistorii" zároveň. Onou "velkou historií" je již zmíněný příběh britských dějin dvacátého století, (...). Onou "malou historií" je pak osobní příběh sira Oswalda Mosleyho, organicky zakomponovaný do "velkých dějin" své země, Evropy a vlastně i světa."
Kniha je neuvěřitelně čtivá. V kontextu ostatní odborné literatury je to naprostá perla právě z hlediska přístupnosti textu a tomto ohledu překonává i řadu publicistických prací - to vše při zachování odbornosti.
Kniha Fašista - Příběh sira Oswalda Mosleyho v seznamech
fašismus Velká Británie politici fašisti
2017 | Fašista - Příběh sira Oswalda Mosleyho |
2019 | Fašizmus |
2022 | Od bouře k bouři: Československo, Evropa a svět mezi dvěma světovými válkami (1918–1939) |
2019 | História pre zaneprázdnených |
2014 | Mýtus o znovuzrození - Britská unie fašistů a její propaganda |
Kniha je Mosleyho životopisem a jako takové jí není naprosto co vytknout, naopak je skvěle čtivě napsaná a její délka je kvůli množství podrobností naprosto opodstatněná. Velká část je navíc vyloženě komická, takže z toho Mosley (bohužel?) vychází víc než cokoliv jako excentrický egoista a fracek z bohaté rodiny. Očekával jsem ale asi něco trošku jiného, tedy že se na pozadí jeho života osvětlí nějak hlouběji politika BUF či Mosleyho jako takového, o čemž je zde zmínky opravdu minimální. Proto pro mě vlastně ani nemělo smysl ji číst celou a do života mi bohatě stačí standardní chléb a interview na záchodě, nevím tedy, jestli je mé hodnocení úplně opravněné