Fenomén psychedelie přehled

Fenomén psychedelie
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357925/bmid_fenomen-psychedelie-subjektivni-pop-npI-357925.jpg 5 39 39

Subjektivní popisy zážitků z experimentální intoxikace psilocybinem doplněné pohledy výzkumníků Kniha přináší přehled současného stavu poznání v oblasti psychedelické vědy od popisů mechanismu účinku přes vlastní psychologické projevy a jejich závislost na kontextu užití až po historicko-antropologické souvislosti. Jednotlivé oddíly jsou napsané předními domácími odborníky a výzkumníky v oboru, o čemž svědčí i vysoká míra objektivity a schopnost odstupu, která je v případě problematiky psychedelik spíše ojedinělá. Zvláštní pozornost zasluhuje kolekce reportů účastníků studie s psilocybinem. Jsou zajímavé nejen proto, že přinášejí mimořádné, až exotické prožitky. Nové výzkumy prokázaly, že psychedelika lze bezpečně podávat v kontrolovaném prostředí, a otevřely tak dveře jejich lékařskému využití, zejména na poli psychiatrie. Psilocybin by mohl pomoci lidem trpícím depresivním onemocněním, obsedantně kompulzivní poruchou, ale také závislostí. V neposlední řadě má průzkum psychedelických stavů obrovský význam v tom, co je nám jako lidem hluboce vlastní: porozumění sobě samým a našemu vědomí vůbec.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fenomén psychedelie. Přihlašte se a napište ho.

kristy.d
18.07.2024 3 z 5

Na to jak jsem se na knihu těšila, že se dozvím nové poznatky, tak nemůžu říct že by mě teoretický začátech nějak zaujal a naučil něco nového.
Druhá obrázková část s příběhama už se mi četla dobře a úplně mi připoměla mé kosmické zážitky, bylo to občas i úsměvné a bavilo mě číst jiný pohled lidí. U knihy jsem si uvědomila jak těžké může být pro někoho pochopit stav(nebo i životní fázi) který nezažil, doufám že tato kniha trošku víc přiblíží a ukáže i na rizika do kterých se člověk může dostat.
Knihu posílám dál nezaujala mě na tolik aby zůstala v knihovně 3,5*

hungryreader00
10.11.2023 5 z 5

Skvěle zpracované téma a hlavně je fajn, když se o tom mluví. Snad to někdy pochopí dostatečné množství lidí na to, aby došlo k legalizaci. Já osobně si z dětství pamatuju, že když jsem začala zjišťovat co jsou drogy, tak že o houbičkách kolovaly takové nejtemnější historky, že se z toho člověk zblázní apod. Díky osvětě jsem zjistila v podstatě pravý opak (samozřejmě pokud je to bezpečně) . :)

Chytuš
24.03.2023 5 z 5

Zajímavý pohled na současný výzkum českých vědců na poli psychedelik. První část je věnovaná obecným teoretickým otázkám - samotným lysohlávkám a psilocybinu, rituálům a teoretickým záležitostem, které mohou psychonauty na jejich cestě potkat. Každá z kapitol je doplněna množstvím doporučené literatury, takže pokud se chce někdo více ponořit do detailů, literaturu si určitě najde. Druhá část se zabývá přímo experimentální intoxikací - úvodem do studie, seznámení s podmínkami a následně samotnými trip-reporty čtrnácti účastníků experimentální studie. Mezi obě části je ještě vložená obrazová příloha - kresby jsou zajímavé a na první pohled psychedelické :-)

str. 201: Zmíněný efekt psychedelik na navození kreativity, fascinace jinakostí a úlevného humoru snad může být také podkladem pozitivní odpovědi na otázku Terence McKenny (1946-2000): "Jaká houba poroste na konci lidské historie? Bude to houba Tellera, Fermiho a Oppenheimera, anebo houba Gordona Watsona, Richarda Evanse Schultese, Alberta Hofmanna, Humpryho Osmonda a Timothy Learyho?"

Kniha Fenomén psychedelie v seznamech

Autorovy knížky