Filip II. - Španělský král z rodu Habsburků, nejmocnější křesťanský vládce přehled

Filip II. - Španělský král z rodu Habsburků, nejmocnější křesťanský vládce https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92235/bmid_filip-ii-spanelsky-kral-z-rodu-habs-N7d-92235.jpg 4 31 31

Životopis španělského panovníka Filipa II. (1527-1598). K pozoruhodnému pohledu na Filipa II. využívá autor dosud nezpracované panovníkovy osobní dokumenty a vykresluje intimní portrét člověka, který sehrál významnou úlohu v utváření moderního světa. Líčí královu posedlost katolickým náboženstvím, jeho nesmiřitelnost k jiným vyznáním, tragédie v soukromém životě, záliby, umělecké a sběratelské zájmy, ale také způsob vládnutí a politická a vojenská rozhodnutí muže, za jehož vlády se Španělsko stalo pánem velké části Nového světa.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Brána , Knižní klub
Originální název:

Philip II. , 1978


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Filip II. - Španělský král z rodu Habsburků, nejmocnější křesťanský vládce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

stanislava9718
11.08.2023 2 z 5

Opět kniha k doplnění mozaiky historie Evropy, ze života Filipa II. Španělského, manžela Marie Portugalské, anglické královny Marie I. Tudorovny, Alžběty z Valois, Anny Habsburské. Filip II. dbal na rady svého otce, "díky" těmto radám za jeho vlády bylo Španělsko jednou z nejsilnějších říší rané Evropy. Podrobil si Nizozemsko, jeho velvyslanci měli prsty ve většině zásadních politických děních v Anglii, Francii, Portugalsku a státech Evropy, mělo silnou pozici při objevování Nového světa. Jak se píše níže, škoda, že autor se nevěnoval předbělohorským Čechám.

petrarka72
08.04.2023 3 z 5

Čtivé a poučné. Spousta informací, které se ke mně dosud nedostaly, některé až fascinující - Filipovy vzdělanostní záliby, včetně zájmu o nakupování literatury (knihtisk byl vynalezen před pouhými několika desetiletími, takže šlo o velmi moderní koníček), rady královských otců synům (včetně úsměvné sexuální výchovy), způsob vlády, vyžadující široký přehled a pracovitost (systém sborů poradců v různých oblastech a zároveň snaha o všem rozhodnout osobně, se vší zodpovědností), imperiální způsob vládnutí, relativně osvícené vládnutí (pokud byl zachován respekt vůči jeho osobě a rozhodnutím), nepěkné zacházení s morisky a indiány, podivná vražda Escobeda, chlad, v té době pochopitelný, ve vztahu k manželkám a dětem, až rozjařené spění ku smrti... Zmatek ve jménech - Annu Rakouskou mám spojenou s panovníkem o několik generací mladším, a Filipova druhá manželka u nás bývá označována jako Alžběta z Valois, nikoliv Isabela.


Petr007crusade
18.12.2022 5 z 5

Krásná kniha, při jejím čtení hodně pochopíme za co všechno vděčíme Filipu II, že díky němu a jeho evangelizačnímu zápalu jsou dnes Filipíny s křesťanskou kulturou a naším spojencem.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Filip II. - Španělský král z rodu Habsburků, nejmocnější křesťanský vládce v seznamech

v Přečtených43x
ve Čtenářské výzvě4x
v Knihotéce39x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

Habsburkové panovníci králové španělské dějiny

Autorovy další knížky

Geoffrey Parker
britská, 1943
1998  87%Filip II. - Španělský král z rodu Habsburků, nejmocnější křesťanský vládce
1999  68%Atlas světových dějin