Filmové spekulace přehled
Quentin Tarantino
Quentin Tarantino je nejen jedním z nejslavnějších současných filmových tvůrců, ale také jedním z největších filmových expertů. Dlouhá léta v rozhovorech mluvil o tom, že se jednou vrhne na psaní knih o filmech. Nyní nastal ten správný čas a výsledkem je vše, v co jeho vášniví fanoušci - a všichni milovníci filmů - mohli doufat. Tato kniha, uspořádaná podle klíčových filmů ze sedmdesátých let, z nichž všechny viděl poprvé jako mladý divák, je stejně intelektuálně přísná a pronikavá jako svižná a zábavná. Je to zároveň filmová kritika, filmová teorie, reportážní počin i úžasná osobní historie, a to vše je napsáno jedinečným “tarantinovským” stylem.... celý text
Literatura světová Umění
Vydáno: 2023 , Universum (ČR)Originální název:
Cinema Speculation, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Filmové spekulace. Přihlašte se a napište ho.
Tak tohle bylo opravdu pouze pro filmové fajnšmekry. Tarantino zde z pohledu tvůrce probírá na konkrétních filmech myšlenky a pracovní postupy scénáristů režisérů. Při tom zároveň přemýšlí, jak by filmy dopadly, kdyby se jich chopil někdo jiný či kdyby se obsadili jiní herci nebo studio dovolilo tvůrcům realizovat původní záměry. Také vzpomíná na dětství, které prakticky prožil v kině a tak se nemohl stát ničím jiným než výborným režisérem.
Slavný režisér představuje americké filmové „sedmdesátky“
31.07.2023
Kniha Filmové spekulace v seznamech
2021 | Tenkrát v Hollywoodu |
2005 | Pulp Fiction |
2009 | Hanebný pancharti |
1996 | Palba od boku (Portrét Quentina Tarantina) / Pulp Fiction |
2023 | Filmové spekulace |
Přál bych si napsat taky takovou knihu, byla by to asi jediná kniha, kterou bych byl schopnej napsat, ale asi nikdy takovou knihu nenapíšu, páč sem na to moc línej. Byl sem skoro línej si jí i přečíst, ale po asi dvouměsíční pauze, kdy sem jí měl rozečtenou sem se k ní vrátil a dočet jí, už prakticky na jeden zátah. Čte se to samo, páč to neni žádná suchopárná kniha o tom, jakej je film věda, páč film neni žádná věda navzdory všem profesorům, kteří se na filmových vědách snaží vzbudit dojem, že film se dá studovat, já říkám, že nedá, film je zábava, a pokud z něj uděláte vědu, jde všechno do hajzlu. Film můžete buď milovat a nebo žádná jiná možnost. Hlavně ho nestudujte! je to ta nejvěčí chyba, kerou můžete udělat, já to vím, páč sem tu chybu udělal. Film je láska, jediná, která vydrží celej život, a žádný studium vám k ničemu nepomůže. Maximálně se vám to snaží znechutit a vnutit vám nějaký nesmysly. Tarantino to naštěstí nedělá. Film taky miluje a proto je jeho kniha čirý potěšení. Film prostě buď máte rádi a totálně mu propadnete a nebo mu prostě nerozumíte a je vám u prdele. Film je život a život je film. To je veškerá věda. Nic dalšího nemusíte vědět. Už se nemůžu dočkat, až QT napíše další knihu nebo natočí další film, cokoliv z těchhle dvou možností bude vždy výhra.