Filozofický depozitář. 50 nejdůležitějších filozofických myšlenek přehled

Filozofický depozitář. 50 nejdůležitějších filozofických myšlenek
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182939/filozoficky-depozita-182939.jpg 4 13 13

Autor se zaobírá padesáti proslulými filozofickými citáty významných osobností, od Platóna přes Hobbese až k Adornovi, a jejich moudré výroky interpretuje v souvislosti s dobou, v níž vznikly. Osvětluje cenné myšlenky těchto lidí, které si udržely platnost dodnes.

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Knižní klub

Der philosophische Werkzeugkasten. Die 50 wichtigsten philosophischen Gedanken und was sie für unser Leben bedeuten, 2008

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Filozofický depozitář. 50 nejdůležitějších filozofických myšlenek. Přihlašte se a napište ho.

lesslnk
24.11.2020 5 z 5

Filozofický depozitár Reinera Ruffinga by sme jeho formou a zrozumiteľnosťou mohli zaradiť medzi najlepších dosiaľ vydaných popularizačných sprievodcov dejinami filozofie. Zrozumiteľne prijateľným štýlom nám v ňom Ruffing postupne odkrýva prierez myšlienkových konceptov známych filozofov. Z pomedzi ostatných sprievodcov, vyniká vydareným zasadením nosného myšlienkového konceptu konkrétneho filozofa do kontextu aktuálnych problémov a výziev našej doby, kultúry a spoločnosti.
Formu a obsah každej kapitoly tvorí úvodné predstavenie hlavnej myšlienky daného filozofa. Nasleduje stručné opísanie podmienok doby a životných skúseností, ktoré špecifikovali a tvarovali jeho myslenie. Po tomto opise, nám Ruffing predkladá interpretácie významov konkrétnych filozofických myšlienok a na záver ich prenesenie do situovanosti a kontextu nášho súčasného kultúrneho a spoločenského systému. Medzi riadkami nám tak ukazuje nadčasovosť filozofických myšlienkových výziev ľudstva, ako stále tvarovateľného materiálu pre budovanie lepšieho sveta v procese sebapoznania, trénovaním otvoreného, kritického a tvorivého myslenia prekračujúceho limity dobovo mysliteľného obsahu.
Filozofický depozitáŕ Reinera Ruffinga vyšiel v češtine zatiaľ prvým vydaním v Knižnom klube pred ôsmymi rokmi. Jeho slovenské vydanie by bolo pestrým obohatením našich knižníc, a predovšetkým myslí a myslenia všetkých potencionálnych čitateľov aj v slovenčine.

Knišíl
07.10.2019

Povedený úvod do toho, co je filosofie a čím se zabývá. Čtenář dostane vhled do směrů a hlavních ikon dějin filosofie, ale zároveň také pouze povrchní znalosti. Pro hlubší vstup do filosofie existují lepší publikace, ale kniha je adresována pro laickou veřejnost, a jako taková splňuje svůj účel.

kejty91
25.02.2018 3 z 5

Hodnotné to rozhodně je - dozvíte se plno kritických myšlenek, nad kterými začnete uvažovat. Nicméně filosofie je náročný obor, který je občas nesnadné pochopit. Filosofové so pohybují v pojmech, které nebývají zřejmé a většinou vznikají jako reakce na jiného kolegu, se kterým ne/souhlasí.
Kniha se věnuje diskurzům, které jsou i dnes aktuální i přestože dnešní svět se vyvíjí v nejistou budoucnost.

Kniha Filozofický depozitář. 50 nejdůležitějších filozofických myšlenek v seznamech

filozofie citáty úvahy a zamyšlení myšlenky slavných

Autorovy knížky

Reiner Ruffing