Flash: Znovuzrození přehled

Flash: Znovuzrození
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167743/flash-znovuzrozeni-167743.gif 4 68 68

Pro ty, kdo nesli jméno „Flash“ před ním i po něm – pro Jaye Garricka, Wallyho Westa a Barta Allena –, představoval Barry Allen největšího z hrdinů oblékajících šarlat zdobený bleskem. Když Mnohovesmír čelil Krizi, která hrozila jeho zničením, Barry obětoval život, aby převážil misky vah k vítězství. Nyní se Barry Allen vrátil a všichni hrdinové ve vesmíru DC mají chuť slavit... až na samotného Barryho. Jeho návrat má totiž důvod, který nikoho ani ve snu nenapadl, a zřejmě má spojitost s podivnou vraždou v kriminalistické laboratoři v Central City. Pachatel se tam pokusil zopakovat průběh nehody, díky níž Flash získal svou rychlost. Ať už se s Barrym během jeho útěku z extradimenzionálního energetického zřídla známého jako Zdroj rychlosti stalo cokoliv, podstoupil změny, které stále nezvládá pochopit. A možná už ani nepochopí... než bude pozdě. Scenárista Geoff Johns a výtvarník Ethan Van Sciver sklidili zasloužený úspěch za příběhy Green Lanterna. Nyní stejný zrod očekává Barryho Allena i všechny ostatní Flashe – šarlatový blesk znovu rozčísne vesmír DC! Barry Allen – Flash. Svým zrodem odstartoval Stříbrný věk, svou hrdinskou smrtí při obraně vesmíru před kosmickou Krizí se stal legendou. Nyní jej další Krize přivedla zpět k životu, avšak Nejrychlejší člověk světa s oním světem náhle není schopen držet krok. Zanechal po sobě odkaz, kterého se jeho následovníci chopili s takovou pílí, že ve svém návratu nespatřuje smysl. Zbývá jediná záhada, kterou za svého předchozího života nevyřešil – vražda jeho matky.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art

The Flash: Rebirth, 2010

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Flash: Znovuzrození. Přihlašte se a napište ho.

Ivan Kučera
04.05.2023 3 z 5

Geoff Johns sa s tým nepapre. Ale to o ňom už dávno vieme. Hovorí sa, že Šarlátového bežca treba mať načítaného, ale ja mám paradoxne pocit, že čím viac ho mám načítaného, tým veľkolepejšieho sa v ňom strácam. Flash: Znovuzrození je obrovský komiks. Plný zhýralej akcie, okázalých farieb, robustných svalov, šialených twistov, neuchopiteľných postáv a momentov, v ktorých budete mať prehľad možno (v lepšom prípade) po piatej repríze. Zarazila ma veta psychológie bolo dosť, pritom som tu nezaznamenal nič iné, než akciu a akciu... a akciu. Je to škoda, lebo smrť Flashovej mamy je sama osebe silná trauma, okolo ktorej by sa dal vystavať skvelý, dojemný a emotívny, ale i napínavý príbeh. Žiaľ, to sa nestalo a je to proste len tona akcie s množstvom Flashov a ich divných nepriateľov s ešte divnejšími prezývkami.. Už som niekoľko Flashov čítal a žiadny ma vyložene nebavil, ak nepočítame Odznak, to bol ale crossover s Batmanom. Kultovému Flashpointu dokonca dávam len 2*. Napriek tomu idem zas a znova do nových dobrodružstiev najrýchlejšieho muža sveta, oproti ktorému je bleskový Superman korytnačka. Flasha: Znovuzrození som si rovnakou mierou užil, ako ma absolútne nechytil. Paradox? Nuž, akiste. Ale azda i v tom drieme čaro postavy s vari najkomplikovanejším univerzom spomedzi najslávnejších DC superhrdinov. Volím opatrné 3*, hoc nepochybujem, že Sheldon Cooper by odsudzujúco pokrútil hlavou a dal by jasných 5*. Užil som si monumentálnu kresbu Ethana van Scivera (Temné noci Metal, X-Men) a geniálne farby dvojice Brian Miller (Harley Quinn, Green Arrow) a Alex Sinclair (Batman: Ticho, Krize identity). Ani po druhom čítaní absolútne netuším, o čo tam šlo resp. mám pocit, že som pochopil tak max. 7,5% z celkového deja a aj to len vďaka tomu, že som si prečítal anotáciu na zadnej strane obálky. Za všetko hovorí citát zo s. 69: Chystáme se v této komoře zvýšit vibrační frekvenci mnohovesmírné trasncedence, necháme vybít ten poskvrněný blesk, který ti koluje v žilách a pak přetneme pouto, které té k nemu váže. Keď ho počujete, ako sa tvárite? Tak taký bude váš záverečný pocit z celého komiksu.

Deimos
31.03.2023 4 z 5

Dospělejší, kvalitnější, profesionálnější kresba (oproti jiným komiksům s Flashem, např. ze série Znovuzrození) dává tomuto počinu punc toho nejlepšího co si můžete přečíst. Téměř na každé stránce je nějaká akce a jednotlivé okénka hýří efekty. Na dobu vzniku parádní počin, který nezestárl a je na úrovni i dnes.

Příběh je akční, dramatický s mnoha postavami a taky trochu překombinovaný. Přináší čtenářům trochu nový pohled na Flashe, který se vrátil. Dává tušit něčemu velkolepému co se v komiksech přihodí (Flashpoint) a čte se dobře. Zároveň bych ho ale spíš doporučil čtenářům, kteří už s Flashem něco zažili. Nový čtenáři se možná nebudou úplně chytat v tom, co už se odehrálo v minulosti. A zároveň se úplně nemohu zbavit pocitu, že mám raději Flashe v seriálové podobě z Arrowerse. (83%)

hroubek
20.12.2022 4 z 5

Skoro žádný hrdina nemá, tak komplikovanou historii jako Flash. Už jen to, že jméno Flash nese více hrdinů napříč časem a mnohovesmírem. Barry Allen se kdysi obětoval, aby zachránil celý mnohovesmír a teď je zpět a nechápe, jak se to stalo. Scénárista Geoff Johnse miluje komiksy a staré příběhy ze zlatého a stříbrného věku. Proto se rozhodl vrátit Barryho Allena mezi živé, stejně jako to udělal s Halem Jordanem. Johns nevypraví nějak zbytečně zběsilé, spíše si dává na čas a připravuje si půdu pro hlavní akt příběhu. Díky tomu je komiks ze začátku lehce pomalejší a ukecanější. Pak se to naštěstí rozjede a Johns ukáže, že má hodně načteno a rozhodne se některé věci vysvětlit a zasadit je do nějakého bodu. Finální konfrontace funguje moc dobře a je to hezky odvyprávěné. Moc se mi líbila kresba a barvy, protože kreslit Flashe není úplně jednoduché. Flash: Znovuzrození není bezchybný, ale Johns do toho dal srdíčko, takže mu něco odpustím.

Ten blesk mi umožnil používat energii, které říkám zdroj rychlosti. To mi dovoluje pohybovat se naprosto šílenou rychlostí.

Všechny je zabiju, Flashi!

Kniha Flash: Znovuzrození v seznamech

komiksy superhrdinové DC Comics Flash