Frankie přehled

Frankie
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528119/bmid_frankie-65c284dd89562.jpg 4 152 152

Humorný príbeh o hľadaní chuti do života. „Ja by som teda zmysel života nechcel. Najprv ho musíš nájsť, potom musíš dávať pozor, aby si ho nestratil. A keď ho stratíš, ako teraz ty, tak furt myslíš len na to, kam sa ti podel. Podľa mňa sú so zmyslom života len problémy.“ Richard Gold sa na tento deň starostlivo pripravil. Dnes si vezme život. Slučka mu už visí okolo krku, no vtom zbadá za oknom vychudnutého túlavého kocúra, ako naňho so záujmom vypliešťa oči. Goldove plány sú zrazu fuč. Kocúr sa k nemu nasťahuje a užíva si všetko, po čom doteraz iba túžil – obrovský televízor, nenormálne pohodlnú posteľ, pravidelnú stravu. Začína sa bizarný vzťah medzi dvoma outsidermi. Skončí sa šťastne? Kocúr Frankie je o tom skalopevne presvedčený. Muž, ktorý chce zomrieť. Kocúr, ktorý hľadá domov. Príbeh o nezvyčajnom priateľstve a hľadaní cesty naspäť do života – dojímavý a plný láskavého humoru.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Ikar (SK)

Frankie, 2023

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Frankie. Přihlašte se a napište ho.

Brigina
22.11.2024 2 z 5

Koukám, že jsem jedna z mála, ale mě se to nelíbilo. Nesedl mi děj, ani téma, ani čtivé se mi to nezdálo. A kocourovi dát lidské vlastnosti mi už vůbec nesedělo. Příběhy o zvířatech mám ráda, moc. Ale do kategorie příběhy o zvířatech, bych touto knížku nezařadila.

lucyvase4
06.11.2024 3 z 5

Muž, který chce zemřít.
Kočka, která hledá domov.
Dojemný i veselý příběh o jednom neobyčejném přátelství.

Potom, co Richard Gold ztratil svůj smysl života celé dny chodí jen v županu a starém klobouku. Jednoho dne se ale jeho život otočí o 180 stupňů. A je to přesně ten den, kdy potká Frankieho. Kocoura žijícího na ulici, který mluví deseti jazyky. S vidinou hory jídla, měkkou postelí a největší televizí, jakou Frankie kdy viděl, se rozhodne ke Goldovi nastěhovat. Toto zcela jednostranné rozhodnutí musí člověk chtě nechtě akceptovat. A tak nám začíná přátelství mezi člověkem a kočkou, tedy kocourem.

Zní to jako celkem skvělý námět. Když se mi kniha dostala do rukou čekala jsem vtipnou knížku podobnou těm, které miluji z dětství. Něco jako Z deníku kocoura Modroočka nebo Já, Baryk. Ale možná právě tímhle očekáváním mi Frankie až tak k srdci nepřirostl.

Kniha řeší závazná témata. Ztrátu smyslu života, beznaděj, psychické problémy, téma sebevraždy a další věci, nad kterými je vhodné se zamyslet. Příběh je ale odlehčen tím, jak nám autoři tyhle věci podávájí skrze kočičí pohled. Kocour vlastně nechápe, co člověk řeší a vznikají tak velice vtipné momenty. Při zamyšlení už ale tak vtipné nejsou.

Frankie často ve své mluvě používá i vulgarismy. Což mně malinko vadilo. Přišlo mi to zbytečné a hodně za hranou. Chápu, že autoři chtěli knihu odlehčit, a to se jim i místo dařilo, ale já bych radši uvítala buď čistě humorný příběh nebo naopak vážný. Toto prolínání mne dost rušilo. A díky tomu, jsem si příběh nemohla užít úplně naplno. Dokonce ani slzy se nedostavily, a to jsem téměř profesionální plačka.

Jsem ráda, že jsem knihu mohla přečíst. Hlavní dějová linka se mi moc líbila. Poselství jsem v knize také našla.

Když se všechno ve vašem životě hroutí je důležité mít aspoň jednoho pravého přítele, který vás podrží. Co na tom jestli je to člověk, pes, kočka a nebo třeba kocour s ukousnutým uchem.

Hodnotím 3/5

Maki229
04.11.2024 5 z 5

Výborně jsem se pobavila a nasmála. Přestože jsou v příběhu i vážnější události, je to zmírněné právě tím, že vypravěčem je kocour Frankie.
Pobaví všechny, co mají rádi zvířata a lidi.

Poslední gambit, Kéž bys tu byl a další knižní novinky (46. týden)

12.11.2023

Myslím, že všechno fuk neni ani hovniválovi, který si celý den válí kuličku z hnoje. Aspoi ten kus hovna ho zajímá.

Jsem kocour a mám docela citlivý nos. Gold páchnul kysele a tak trochu zvláštně. Podobně smrdi ježkovi huby.

Když totiž ležíte v posteli, nemáte chuť nikam vylézat. Jako kdyby vás v ní držela přitažlivá supersilná síla. Nemůžete proti ní nic dělat. protože je supersilná

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Frankie v seznamech