Franta Habán ze Žižkova přehled
František Sauer
Ať žije Svobodná republika Žižkov! V prosinci 2022 si připomeneme 140 let od narození „posledního žižkovského bohéma“ Franty Sauera. MČ Praha 3 připravila při této příležitosti audiopremiéru Sauerovy knihy „Franta Habán ze Žižkova“, ve které autor autobiograficky popisuje vzpomínky na období konce monarchie a prvních let Československa. Humorné vyprávění se týká jak osudového setkání s Jaroslavem Haškem, tak i stržení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí nebo slavné rekonstrukce bitvy na Vítkově. Užijte si poslech. Ať žije Svobodná republika Žižkov!... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Franta Habán ze Žižkova. Přihlašte se a napište ho.

Tak i já se přidám k velmi podobnému hodnocení jako několik lidiček přede mnou. Ještě že ta audiokniha byla zadarmo! Jinak, i klasickou knihu bych v tomto případě nevzal do ruky. Prostě mě to celkově nějak neoslovilo. Méně záživný děj s náznakem humoru. Tak by se dal charakterizovat celý děj.
Nové eknihy zdarma ke stažení (28.2. - 4.3.)
04.03.2019
Kniha Franta Habán ze Žižkova v seznamech
v Mé knihovně | 25x |
1965 | ![]() |
1947 | ![]() |
1936 | ![]() |
1924 | ![]() |
2018 | ![]() |
Audiokniha ve mně budí podezření, že autor přibarvil svou vlastní autobiografii a přizpůsobil ji stylu Jaroslava Haška, což se mu, dle mého mínění, moc nepovedlo.
Kniha líčí životní peripetie jistého žižkovského „vykuka“ – Franty Habána, který rádoby humorně popisuje své zážitky v novém Československu, těsně po konci první světové války.
Také možná neprávem autora podezírám z vypočítavosti, to protože do knihy účelově zakomponoval dlouhé pasáže o svém slavnějším vrstevníkovi – Jaroslavu Haškovi a to vše za účelem svezení se na vlně věhlasu a slávy zmiňovaného literáta.
Celkově jde o nemastný, neslaný román, který chce být humorný, ale nedaří se mu to a v podstatě jen popisuje řadu banalit a bezvýznamných a ne příliš zajímavých příběhů.
Frantu Habána ze Žižkova jsem poslouchal jako audioknihu, profesionálně načtenou Martinem Písaříkem a vydanou nakladatelstvím Tympanum v roce 2022. Jelikož si posluchači mohou výše zmíněnou audioknihu stáhnout zdarma a k tomu navíc i legálně z Internetu, jsem v hodnocení více shovívavý, než by si toto dílo zasloužilo. Hodnotím 40%.