Frantina přehled

Frantina
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113460/bmid_frantina-QAH-113460.jpg 4 146 146

Je to jeden z nejdramatičtějších ještědských románů této slavné ženské spisovatelky, která jej napsala ve vrcholném tvůrčím údobí svého života. Básnická fantazie romanticky laděného motivu je tu kultivovaně zapracována spolu s výraznými ideovými prvky, na svou dobu značně moderními. Kritika sociálních křivd, nenáboženská rovina textu, důraz na rozhodující silný intelekt, který je v rovnováze se skutečnou citovou hloubkou. Tím se tato venkovská hrdinka liší od ostatních jejích postav, že bojuje za konkrétní lidskou sociální spravedlivost. Za celé století neztratilo toto dílo napsané krásným jazykem svou kvalitu a právem patří do galerie nejlepších českých románů.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Frantina. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (28)

Roselunda 1928
13.09.2024 5 z 5

Kniha má na první pohled přímočarý děj, který ale postupem času docela překvapí a obratně otevírá mnoho podnětných témat. Můžeme se zamyslet nad postavením žen v tehdejší společnosti, tak nad podstatou morálky obecně: z čeho naše morálka (či víra) vychází, jak si náš morální kodex vůbec vybudovat, podle našeho morálního rámce vyhodnocovat situace, ve kterých se ocitneme.

Frantina byla zajímavá hrdinka, sympatická, sice jsem měla chvílemi pocit, že ve svém odmítání křesťanství a propagování "racionality" je stejně uzavřená a fundamentalistická jako Bartolom, ale obecně mi vyhovovala. Líbila se mi silná hrdinka s osobností, která ale nepostrádala ženskost.

Při čtení mi často vyvstaly na mysli romány Probuzení od Kate Chopin a hlavně Tess z rodu d'Ubervillů od Thomase Hardyho - Karolína Světlá zde podobně jako Hardy prozkoumává emancipovanou hrdinku, propojení s přírodou a jakési odmítnutí povrchních, pokryteckých hodnot.

Jsem moc ráda, že jsem měla příležitost se do tohoto příběhu začíst a další díla Světlé rozhodně prozkoumám.

Lexand
09.02.2024 5 z 5

Výborná kniha. Finále Game of Trones, Taras Bulba i Robin Hood na známých místech u nás za kopcem. Feministická, polytématická, romantická. Patetická, stará i aktuální. A ten jazyk!


JointlieKat94
31.10.2023 5 z 5

Frantinu prostě musím ohodnotit 5* a to už proto, že Karolina psala o silných a chytrých ženách. Takový romány se v dnešní době čtou "jedna báseň".

Moc se mi to líbilo! A asi nemám co k tomu víc napsat- to, jak se mi "za mlada" do těchto knih nechtělo a to, jak je teď jedním dechem hltám, vypovídá o všem. :)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Frantina v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených260x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených10x
v Knihotéce123x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit5x