Frantina přehled

Frantina
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113469/frantina-113469.jpg 4 141 141

Kritika sociálních křivd, nenáboženská rovina textu, důraz na rozhodující silný intelekt, který je v rovnováze se skutečnou citovou hloubkou. Tím se tato venkovská hrdinka liší od ostatních jejích postav, že bojuje za konkrétní lidskou sociální spravedlivost. Za celé století neztratilo toto dílo napsané krásným jazykem svou kvalitu a právem patří do galerie nejlepších českých románů. K vydání připravil, předmluvou, ediční poznámkami a vysvětlivkami opatřil Josef Špičák.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Frantina. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

Lexand
09.02.2024 5 z 5

Výborná kniha. Finále Game of Trones, Taras Bulba i Robin Hood na známých místech u nás za kopcem. Feministická, polytématická, romantická. Patetická, stará i aktuální. A ten jazyk!

JointlieKat94
31.10.2023 5 z 5

Frantinu prostě musím ohodnotit 5* a to už proto, že Karolina psala o silných a chytrých ženách. Takový romány se v dnešní době čtou "jedna báseň".

Moc se mi to líbilo! A asi nemám co k tomu víc napsat- to, jak se mi "za mlada" do těchto knih nechtělo a to, jak je teď jedním dechem hltám, vypovídá o všem. :)


los
25.06.2023 3 z 5

jsem přesvědčen, že Frantina Karoliny Světlé je literárním výstupem Náprstkova emancipačního projektu zvaného Americký klub dam = Světlá chtěla pro českou (nóbl) společnost, potažmo literaturu stvořit vzorovou hrdinku - činorodou svobodnou ženu, která má a umí používat vlastní rozum i vůli; takže postava české Amazonky a protofeministky za jedna, no, ale co se týče příběhu, to už myslím Světlá trochu přehnala: pokusila se spojit příliš mnoho (zejména z dnešního pohledu) nesourodých prvků, jmenovitě:
* Chateaubrianda (divošský původ Frantiny, jeskyně dětí-milenců-mrtvých)
* Rousseaua (idylická příroda, volná výchova)
* George Sand (feminismus)
* německou romantiku (loupežníci)
* katolickou morálku (Bartoloměj) a zároveň polemiku vyznání (přírodní pohanství částečně zastupuje evangelické křesťanství)
* sentimentalismus vs. osvícenství (nekonfliktní manželská a pak slepá milenecká láska vs. racionální rozhodování a jednání Frantiny jako dokonalé hospodyně a dokonce mluvčí povstání na trhu, období vlády a kladně hodnocené reformy Josefa II.)
* myšlenky VFBR (volnost, rovnost, bratrství - teda sesterství)
* kritiku společenského zřízení (zvůle a krutost panstva vůči poddaným, zloději na trhu a krádeže lesňáků)
* podještědské folklorní motivy

určitě jsem na něco zapomněl, ty obrazy, témata a ideje se děsně tlučou, ale dokážu si představit, že to jsou různě barevné kamínky, které před 150 lety mohla na poli vzdělání sesbírat ambiciózní žena z vyšší střední třídy a že jí s odstupem zkušenosti skládaly docela zřetelný obraz tehdejšího světa

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Frantina v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených254x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených9x
v Knihotéce119x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit6x