František Kutnar a strukturalismus v interpretaci sociálních a hospodářských dějin přehled
Veronika Středová
Monografie vycházející z autorčiny rigorózní práce sleduje teoretické a metodologické myšlení českého historika 20. století Františka Kutnara. V centru zájmu stojí především jeho strukturálně funkční pojetí historického faktu, které představuje v podstatě ojedinělou (a dnes pozapomenutou) inspiraci strukturalistickým myšlením, k jehož hlavním protagonistům ve světové historiografii patří známá francouzská historická škola Annales. ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize František Kutnar a strukturalismus v interpretaci sociálních a hospodářských dějin. Přihlašte se a napište ho.
Kniha František Kutnar a strukturalismus v interpretaci sociálních a hospodářských dějin v seznamech
2009 | Počátky formování konceptu dějin mentalit v české historiografii |
2006 | České, slovenské a československé dějiny 20. století I. Moderní přístupy k soudobým dějinám |
2009 | České, slovenské a československé dějiny 20. století IV. |
2011 | František Kutnar a strukturalismus v interpretaci sociálních a hospodářských dějin |
2011 | České, slovenské a československé dějiny 20. století V. |
Je zajímavé zjistit, že Kutnar se s představiteli Annales nikdy nesetkal, ale vytvořil si svůj zcela originální strukturalismus, který byl v českém prostředí naprosto vyjímečný.