František mezi vlky přehled
Marco Politi
Podtitul: Tajemství jedné revoluce. Papež František mění zažitý obraz nelítostné církve vedené panovačnými vládci a snaží se působit jako prostý kněz, jehož hlavní starostí je pomáhat lidem trpícím úzkostmi moderního života a nejistotou v období ekonomické krize. Neuznává hranice mezi věřícími a nevěřícími. Neodsuzuje homosexuály. Ctí všechna náboženství – na Zelený čtvrtek dokonce políbil jisté mladé muslimské ženě nohy – a díky zkušenostem z argentinských slumů dobře ví, co je to skutečné utrpení lidí stojících na okraji společnosti. Současně je to ale i jezuita, stratég nepostrádající politické myšlení: neomezuje se pouze na nový dialog s lidmi všech vyznání i bez něj. Součástí jeho odvážného plánu je reforma církve pro jednadvacáté století, v němž již nadále nemůže fungovat jako absolutistická monarchie. Chce reformovat římskou kurii, v souladu se závěry Druhého vatikánského koncilu posílit roli biskupů, pročistit Vatikánskou banku a zprůhlednit církevní finance, reorganizovat Italskou biskupskou konferenci, která se podle něj musí zříct své politické role, a změnit přístup věřících k homosexualitě. A to není vše: František by do rozhodovacích procesů v nejvyšších sférách katolické církve rád zapojil ženy. Marco Politi nabízí nový, mimořádně zasvěcený pohled na tolik obdivovaného papeže reformátora: otevřeně mluví o jeho problémech a těžkostech, pomlouvačných kampaních a také přelomovém konkláve, jehož členové odmítli tradici evropských papežů a nového Svatého otce našli až v Jižní Americe.... celý text
Náboženství Literatura naučná Filozofie
Vydáno: 2015 , Lukáš a syn (Barrister & Principal)Originální název:
Francesco tra i lupi, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize František mezi vlky. Přihlašte se a napište ho.
Velmi zajímavá fundovaně napsaná kniha. Není ale pro ty, kteří zavírají oči nebo si církev barví na růžovo.
Kniha František mezi vlky v seznamech
Ctive napsana kniha; autor umi psat zasvecene, barvite a s velkou noblesou a vystiznosti. Otazka je, nakolik je vzdy objektivni... treba bych asi pontifikat Benedikta XVI. nenazvala slovem "tragedie" atd., ale jinak dobre. Opet je ve mne po precteni knihy o Frantiskovi obvykly mix pocitu: velke sympatie pro papezovy reformy a lidovy, milosrdny pristup ke vsem, ale zaroven urcita nejistota, jestli se vse vyviji spravnym smerem.