Fundatio civitatis. Zrození královského města Českých Budějovic přehled

Fundatio civitatis. Zrození královského města Českých Budějovic
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262679/bmid_fundatio-civitatis-zrozeni-kralovsk-262679.jpg 5 3 3

Knížka je dárkem městu k jeho 750. narozeninám. Na jejích 160 stranách jsou v přehledných kapitolách vylíčeny okolnosti a průběh založení Českých Budějovic. Ukazuje, že ne vše mohlo být tak, jak bývá většinou popisováno. S počátky královského města je spojena celá řada otázek, například zda se v okolí již ve 13. století těžilo stříbro, zda tu existovala královská mincovna, zda mohl ve městě stát královský hrad, jak mohla být za pomoci provazců vyměřena pravidelná síť ulic, kdo vlastně byl lokátor Hirzo či první doložený rychtář Klaric, odkud přišli první měšťané, jak vypadaly jejich nejstarší příbytky, a jak rostly první kamenné stavby. Latinský název Fundatio civitatis — Založení města byl inspirován zmínkou v listině z roku 1344, kde si zdejší soukeníci nechali potvrdit, že jsou osvobozeni od dávek už „od založení města“ (a fundatione civitatis). Publikaci doplňuje velké množství barevných obrázků.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fundatio civitatis. Zrození královského města Českých Budějovic. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

witiko
21.03.2017 5 z 5

Skvělá kniha, moc pěkně napsaná i nafocená. Po všech stránkách poučná. Nejde jen o shrnutí obecně známých poznatků o počátcích jihočeské metropole, naopak je tu nastíněna řada souvislostí a hypotéz, se kterými autor přichází jako první, a to se zjevnou erudicí. Myslím, že každý, kdo si knihu přečte, stane se mimoděk českobudějovickým patriotem.

Jido
04.03.2016 5 z 5

Opravdu krásný dárek k výročí založení města. Potěší každého, kdo se zajímá o historii města Českých Budějovic. Kniha obsahuje velké množství fotografií a historických map a je dalším povedeným počinem mého oblíbeného autora Daniela Kováře.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Fundatio civitatis. Zrození královského města Českých Budějovic v seznamech

v Přečtených3x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x