Fyzika přehled
Aristotelés
Jeden z úhelných kamenů myšlení velkého antického badatele věnovaný filosofickému výkladu přírody prostřednictvím charakteristik pohybu. Pojetí problematiky a terminologie ustavená pro její zvládnutí jsou nejenom klíčové pro Aristotelovu filosofii jako takovou, ale mají i epochální význam v historii přírodních věd a evropské vzdělanosti vůbec.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fyzika. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Fyzika v seznamech
prvy hybatel je nehybny a pohybujem vsetkym. je to kruh, ktory je spojity a nepretrzity. narozdiel od priamky, ktora ide od bodu A do bodu B, je pretrzita nakolko ma v sebe body a tym padom sa prerusuje aj po stranke priestoru aj casu.
prirodzenost je najvyssia dokonalost, ku ktorej vsetko smeruje. je to zamerna teleologia, kedy vsetko smeruje k najvyssiemu dobru. taka je jeho vlastna podstata. zmena je uskutocnovanie a "ozivovanie" hmoty za pomoci tvaru. hmota sama o sebe je trpna a bez "vonkajsieho" vplyvu sa nemoze menit.
aristoteles komparuje predosle nazory hlavne prirodnych filozofov a nadvazuje taktiez na platonov objektivny idealizmus alebo demokritov atomizmus.