Gaia – Nový pohled na život na Zemi přehled
James Lovelock
Gaia je podrobný popis cesty časom a priestorom pri hľadaní dôkazov, ktoré by podporili nový radikálne odlišný model Zeme. Autor predkladá myšlienku, že život na Zemi funguje ako jeden organizmus, ktorý si v skutočnosti sám určuje a udržuje podmienky nevyhnutné pre svoje prežitie a na podporu svojej myšlienky nachádza argumenty v rôznych vedeckých odboroch od astronómie až po zoológiu. Mnohé z Lovelockových predpovedí sa od prvého vydania (1979) vyplnili a jeho teória sa stala jednou z najvášnivejšie diskutovanýchtém vo vedeckých kruhoch. Autor je nezávislý vedcom, ktorý spolupracoval s NASA na kozmickom programe a od r. 1974 je členom Kráľovskej spoločnosti.... celý text
Literatura naučná Věda
Vydáno: 2001 , AbiesOriginální název:
Gaia: A New Look at Life on Earth, 1979
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gaia – Nový pohled na život na Zemi. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Gaia – Nový pohled na život na Zemi v seznamech
ekologie environmentální etika superorganismy
1994 | Gaia: Živoucí planeta |
2008 | Gaia vrací úder : proč se Země brání a jak ještě můžeme zachránit lidstvo |
2012 | Mizející tvář Gaii: Poslední varování |
2001 | Gaia – Nový pohled na život na Zemi |
2022 | Novacén: Nadcházející věk hyperinteligence |
Gaia jako "živý" superorganismus byla v sedmdesátých letech zcela revoluční hypotézou, kterou její zastánce James Lovelock prosazoval navzdory odporu většiny ostatních vědců.
Nejsem odborník, takže svůj názor mohu vyjádřit pouze z pocitů, které jsem měl po přečtení knihy. Základní myšlenka o probíhajících samoregulačních procesech a zpětných vazbách je sice zajímavá, ale příliš mě nepřesvědčila . Spíše se přikláním k názorům jednoho z Lovelockových kritiků, Richarda Dawkinse, který tuto hypotézu zpochybňuje z pozice zarytého zastánce Darwinovy evoluční teorie a tvrdí, že je s ní v rozporu.