Gallant přehled
V. E. Schwab (p)
Šestnáctiletá Olivia Priorová postrádá tři věci: matku, otce a hlas. Jedinými společníky jsou jí přízraky, které vídá kolem sebe, a matčin deník zachycující matčinu rozbouřenou duši. Pak ale dostane dopis od strýce, kterého nikdy nepoznala, s pozváním na jeho panství - Gallant. Když však Olivia dorazí, zjišťuje, že strýc je mrtvý a dům prázdný, až na jejího bratrance Matthewa a pár sloužících. Gallant je dům tajemství. Dům osaměle střežící místo, kde mají přízraky velkou moc. Olivia hledá odpovědi na otázky ohledně své rodiny a své minulosti, a přitom objeví temný odraz všeho, co znala, prastarou říši, kde mají duchové pevné obrysy a kde na ni čeká temný pán domu...... celý text
Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: 2022 , Slovart (ČR)Originální název:
Gallant, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gallant. Přihlašte se a napište ho.
To byl téměř dokonalý gotický román! Vizuálně i obsahově moc pěkná, krátká a úderná kniha, která se vám bude číst tak lehce, že ani nebudete vnímat ubíhání stran. Moc dobrý je i příběh, který jako by jen naznačoval, a je jen na čtenáři, jak moc se nechá unášet fantazií a co všechno si do něj doplní. Mám dojem, že autorka je čím dál lepší.
Příběh byl takový, jaký od Schwab očekávám a přece byl i o něco lepší. Všichni jsou plni hluku, jenom Olivie ne. Je totiž němá. Trochu jsem se bála, jak tohle autorka dál zakomponuje do Oliviiny cesty a povedlo se to moc dobře.
Olivie je sirotek a chce si najít svoje místo ve světě, ale musí to být tam, kde ji budou chtít. Tak se chce cítít každý člověk. A přesně tyhle surové lidské pocity dokáže autorka skvěle zakomponovat do každého příběhu.
Autorka ráda staví do kontrastu křehkost a surovost, život a smrt, krásu a hnilobu. Na jejich příbězích je vždycky něco zvráceného a šokujícího a asi proto mě tak přitahují. Jako můru ke světlu, dokud ji zář nesežehne na popel.
A udělat Smrt jako hlavního zaporáka? Neskutečné. Všechny jeho monology mě děsně bavily. Jeho dům, jeho moc, jeho poskokové - všechno dávalo smysl a tvořilo obraz nepřemožitelné temné síly.
Ocenění knihy (1)
2022 -
Goodreads Choice Awards
(Best Young Adult Fantasy & Science Fiction)
Kniha Gallant v seznamech
v Mé knihovně | 207x |
gotika tajemství horory duchové a přízraky domov dětské domovy strašidelné domy mysteriózní, mystéria strašidelné příběhy rodinná tajemstvíAutorovy další knížky
2021 | Neviditelný život Addie LaRue |
2016 | Temnější tvář magie |
2014 | Archiv |
2017 | Divoká píseň |
2017 | Neobyčejní |
Ačkoliv je kniha tak strašně krásná a obrázky v knize nádherné a zajímavé na mě až moc depresivní... Přesto musím knihu hodnotit nízko, bohužel.. Kniha mě vůbec nechytala a pri čtení jsem se nudila.. Pár záblesku, že se budu bát ale prd.. Co tohle sakra bylo?