Gargantua a Pantagruel. Svazek 1, Kniha první až třetí přehled

Gargantua a Pantagruel. Svazek 1, Kniha první až třetí
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123680/gargantua-a-pantagruel-kniha-prvni-az-treti-123680.jpg 4 19 19

Slavný rytířsko-satirický román - dílo největšího spisovatele francouzské renesance (1494-1553) - vychází z lidových tradic, kronik, frašek a fabliaux. Titulní hrdinové - dobří obrové Gargantua a jeho syn Pantagruel - putují po světě, aby potírali velikášství a zlořády a aby se "dobrali skryté nauky, jež jim má odhalit nejvyšší mysteria". Kapitoly první až třetí knihy jsou nejen ohňostrojem veselých nesmyslů, parodií a prudkých invektiv proti pokrytcům,svatouškům, zhýralým mnichům "a jiným takovým sektám", proti scholastice, poměrům na francouzských universitách (kniha byla v době svého vzniku censurována), ale dávají i vážné odpovědi na velké otázky, jež položila na pořad dnesoučasná renesance a reformace, a vyslovují autorovu perspektivu pokroku lidského ducha v ovládání přírody a jeho radost nad velkým pokrokem národní vzdělanosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Melantrich

Gargantua et Pantagruel, 1564

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gargantua a Pantagruel. Svazek 1, Kniha první až třetí. Přihlašte se a napište ho.

asakz
28.12.2024 2 z 5

Nemůžu si pomoct, ale tohle je snad největší blbost, jakou jsem kdy četl. V poslední době jsem několikrát narazil na odkazy na tento román, jehož autor údajně byl velký zasvěcenec, tak jsem si pořídil v antikvariátu vydání nádherně ilustrované Gustavem Doré a pln očekávání se vrhnul do četby.

Jenže ubíhala kapitola za kapitolou a stále jsem nenecházel nic, co by mne oslovilo - jen spoustu vulgárního humoru, který mi příliš nesednul (podotýkám, že rozhodně nejsem žádný puritán), hromadu latiny a odkazů na antické autory, které mi ovšem nic moc nedaly a jejichž zřejmě jediný účel byl někoho či něco zesměšnit (a možná demonstrovat autorovu sečtělost, jejíž samoúčelností sám na druhé straně zjevně pohrdá). Příběh jako takový je prostě fantasmagorie nemající (dlé mého) ani žádnou vnitřní logiku a sloužící patrně jen jako podklad k oné společenské satiře, která je z velké části neaktuální a pro dnešního čtenáře nezajímavá.

Mnohokrát jsem měl nutkání definitivně knihu odložit, ale pokračoval jsem s tím, že jestliže tolik moudrých hlav dělá pozitivní odkazy na toto dílo, musím dříve nebo později narazit na ty skryté perly. Ale přiznávám, nedočetl jsem - nakonec jsem po zběžném prolistování usoudil, že další čtení by skutečně bylo již jen ztrátou času.

Možná mi něco podstatného uniká, vyhrazuji si právo v budoucnu změnit názor, ale aktuálně mohu doporučit pouze masochistům, lidem libujícím si v naturalistických scénách chlastu, sexu a vylučování a nakonec intelektuálům, kteří si chtějí rozšířit obzory o další klasické dílo. Ostatní, ať si raději nejprve přečtou nějakou ukázku a pak se tozhodnou sami, zda stojí o dalších cca 800 stran v podobném duchu.

Verunka926
03.03.2022 1 z 5

Četla jsem jenom kvůli škole a vůbec se mi to nelíbilo.

tomasblazek
03.01.2021 5 z 5

Když teď máme to mlžné bezčasí, pustil jsem se po večerech do další z těch velkých knih, které všichni znají, ale nikdo je nečte: Francois Rabelais a jeho renesanční groteskní kroniky Gargantua a Pantagruel. Měl bych začít od konce a tak začnu. S knihou jsem se totiž na první čtení nějak příliš neprotnul, přišlo mi to jako koláž dobových kuriozit, anekdot a parodií. Proto jsem hned potom přečetl vlivnou Bachtinovu studii Francois Rabelais a lidová kultura středověku a renesance. A ano, díky Bachtinovi mohu říct, že už je mi text Gargantuy poněkud dost jasnější. O čem tento příběh života a putování obrů Gargantua a jeho syna Pantagruela (a dalších) je, to si každý může dohledat na wikipedii. Co zaujalo mě: Rabelaisova modernost. Při čtení mě napadalo, že vlastně čtu takového Joyceova Odyssea zasazeného do 16. století. Literární experiment, využívající všechny možnosti jazyka a jazyků obecně, nešetřící experimenty, hrou se slohy a styly, parodickými výčty - například dvoustránkový výčet bájných zvířat, která jedna z postav - souputník obra Pantagruela Eusthenes - NESPOŘÁDÁ k jídlu, neboť je již syta; variace komické řeči makaronštiny; satira právnické hatmatilky; či detailní líčení vlastností vymyšlené rostliny pantagruelium... - Překvapilo mě, jak často se v Gargantuovi vyskytují fekální a skatologická témata, anatomické popisy částí těl, pojídání a procesy trávení - Bachtin to vysvětluje tak, že mu to věřím: celý Rabelaisův román je (nikoli metaforickým) karnevalem obrozujícího smíchu, převracejícím nízké ve vysoké, zánik ve zrození, lejno ve slunce, výmysly ve skutečnost a zase zpátky. - Též mě překvapilo, že v určitých částech v knize např. Pantagruel vůbec nefiguruje, jakoby tam nebyl, nebylo ho zrovna možná autorovi třeba, jako odložený instrument. - Čtení je to zajímsvé, nikoli oddechové, bez komentářů rabelaisologů je kniha dnes z větší části nesrozumitelná. S jejich poučením může být zážitkem. - Četl jsem překrásné vydání SNKLU z roku 1962 s dechberoucími ilustracemi Gustava Dorého. Vyplňují asi třetinu rozsahu tohoto vydání knihy. Dorého ilustrace mi nikdo vysvětlovat nemusel, z těch mě prostě mrazí v zádech. Mnohé z těch ilustrací jsou samostatnými vizemi, obrazovými romány, hrůzostrašnými příběhy. Protože i Rabelaisův román je jednou velkou anekdotou, jsou i Dorého ilustrace často karikaturami. - Přitom mne napadla kacířská myšlenka: zda totiž ty Dorého obrazy Rabelaisově knize vlastně neškodí, protože svou energií obrazotvornost čtenáře posouvají - jak jsem měl dojem - poněkud mimo území vlastního ilustrovaného textu. Tak to beru jako dvě samostatná velká díla v jednom: text / obrazy. K hostině fajnšmekrů doporučuji obojí. Dokonáno jest, ať žije hodování!

Kniha Gargantua a Pantagruel. Svazek 1, Kniha první až třetí v seznamech